Slovenija 23.9.2011 14:11

Objavljen razpis za letošnje Severjeve nagrade

Škofja Loka, 23. septembra - Upravni odbor Sklada Staneta Severja je objavil razpis za letošnje Severjeve nagrade, in sicer dve nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih, eno nagrado za igralsko stvaritev študenta dramske igre in eno nagrado za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču. Nagrade bodo podelili konec leta v Škofji Loki.

Za nagrade se lahko potegujejo vloge v premiernih uprizoritvah v času od 30. septembra 2010 do 30. septembra 2011, so sporočili s sklada.

Slovenska poklicna gledališča, profesionalna neinstitucionalna gledališča in profesionalne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori združenja v posameznih gledališčih ter AGRFT v Ljubljani in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) lahko do 25. oktobra z ustrezno pisno obrazložitvijo predlagajo po največ dva kandidata za nagrade.

Območne izpostave JSKD, Zveze kulturnih društev in ljubiteljska gledališča naj svoje predloge za nagrado pošljejo na JSKD, medtem ko naj drugi predlagatelji predloge pošljejo na sedež Sklada Staneta Severja na Grajski poti 11 v Škofji Loki.

Lani so Severjeve nagrade dobili: za igralske dosežke Nataša Matjašec Rošker iz SNG Drama Maribor in Renato Jenček iz Slovenskega ljudskega gledališča Celje, za dosežke v ljubiteljskem gledališču pa Mira Rebernik Žižek iz kulturnega društva Ivan Kaučič - Ljutomer. Nagrado za študenta dramske igre je dobil Žiga Udir.

Sklad Staneta Severja, ki je lani obeležil 40. obletnico podeljevanja nagrade, je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca. Severjeve nagrade vsako leto podelijo v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodora Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle.