Slovenija 24.9.2011 4:00

Z odprtjem v Laškem danes začetek slovenskih DEKD

Laško, 24. septembra - Z odprtjem ob 10.30 na gradu Tabor v Laškem se bodo danes začeli slovenski Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD). Do 1. oktobra se bo zvrstilo 120 dogodkov. Cilj akcije Sveta Evrope in Evropske komisije je vzbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne dediščine in predstaviti idejo o skupnem evropskem prostoru in skupni dediščini.

V Sloveniji bodo letošnji DEKD posvečeni dediščinskim skupnostim in prostovoljstvu. Ker je Evropska unija letošnje leto razglasila za evropsko leto prostovoljstva, je namen letošnjih prireditev tudi vzpostavljanje ugodnega okolja za prostovoljstvo in še posebej za delovanje dediščinskih skupnosti, s poudarkom na raznolikosti pristopov in tradicij, so sporočili iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), kjer koordinirajo slovenske DEKD.

V sklopu DEKD bodo potekala tudi številna brezplačna strokovna vodstva in delavnice po nekaterih muzejih, galerijah, gradovih in samostanih. Natančen program vseh prireditev je dostopen na spletni strani ZVKDS.

Svet Evrope je akcijo Dnevi evropske kulturne dediščine uradno sprožil leta 1991 ob podpori Evropske komisije. Skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije so DEKD postali leta 1999. Pri dogodku sodeluje 50 držav podpisnic evropske kulturne konvencije. Kulturni dogodki postavljajo v ospredje lokalne spretnosti ter tradicije, arhitekturo in umetniška dela, njihov širši namen pa je spodbujanje medsebojnega razumevanja med državljani.

Osrednji dogodek letošnjih DEKD bo četrti forum o evropski dediščini, ki bo v Vroclavu na Poljskem od 10. do 12. oktobra potekal na temo Ceni dediščino! Evropska dediščina in gospodarski razvoj.