EPK 2012 23.9.2011 15:21

Najemna pogodba za TVT Boris Kodrič šele sredi oktobra

Maribor, 23. septembra - Mestna občina Maribor še ni uspela skleniti pogodbe za najem hale nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič za potrebe projekta EPK. Po besedah podžupana Janeza Ujčiča bo to mogoče urediti najhitreje sredi oktobra, saj je potrebno prej opraviti še več strokovnih študij.

Kot je danes za STA povedal Ujčič, so zadnje dni potekala intenzivna pogajanja z lastniki objekta, inšpektorji in zavodom Maribor 2012, ki vodi projekt EPK, a jim za dokončno sklenitev pogodbe manjkajo študije o prostorski ureditvi, zunanjem okolju, hrupu in požarni varnosti.

"Glede na to, da ne bodo potrebni posegi v samo statiko dvorane, so te študije hitro izvedljive." "Rekli smo, da bodo te študije opravljene do 15. oktobra. Paralelno bodo tekle druge aktivnosti s ciljem, da bi lahko bila ta dvorana v funkciji 1. februarja 2012," je še povedal Ujčič, ki krivdo za zaostanek pripisuje zavodu Maribor 2012. "Omenjene študije bi lahko bile narejene že maja. To ni problem občine, ampak zavoda EPK," je zatrdil.

Programski direktor EPK Mitja Čander je ta očitek odločno zavrnil. Spomnil je, da je pri EPK skrb za infrastrukturo v rokah občine, zavod pa je pristojen izključno za programski del projekta. "Vseskozi so zagotavljali, da bo Maks aprila nared. Ta zamik zagotovo ni naša krivda, saj smo vseskozi opozarjali, da potrebujemo nadomestno lokacijo," je dejal.

Medtem ko Ujčič meni, da mora potrebne študije, najemnino in opremo za dvorano v TVT Boris Kidrič zagotoviti zavod Maribor 2012, Čander pravi, da bo zavod to lahko priskrbel le, če bo za to dobil dodatna sredstva mariborske občine.

Prostor meri 100 X 35 metrov in 14 metrov v višino, nekoč so v njem sestavljali žerjave. Zdaj naj bi tam uredili oder in premične tribune za "tisoč do več tisoč obiskovalcev". Po Ujčičevih napovedih bo v tem prostoru najmanj 100 prireditev iz programskega sklopa Terminal 12, ki zajema najbolj spektakularen del EPK.

Po koncu EPK bi ta prostor po trditvah Ujčiča bilo mogoče uporabiti tudi za projekt evropske prestolnice mladih, ki ga bo Maribor gostil leta 2013. Kasneje pa naj bi ga odkupila univerza in v njem s pomočjo evropskih sredstev uredila tehnološki park.

Dogodki EPK se bodo sicer odvijali tudi v že obstoječih dvoranah Maribor, konec leta 2012 pa po napovedih tudi v novih prostorih Umetnostne galerije Maribor na lokaciji, kjer je bilo prej načrtovano Mariborsko kulturno središče Maks. "Z galerijo se premika. Vsa dokumentacija bo kmalu na ministrstvu," je danes zatrdil Ujčič, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Poleg galerije naj bi se v okviru EPK v Mariboru obnovila tudi osrednja enota Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu, a so tam še vedno težave pri pridobivanju gradbenega dovoljenja.