EPK 2012 25.9.2011 9:00

Prihodnji teden znan dokončni program EPK

Maribor, 25. septembra - Programski direktor EPK Mitja Čander bo v sredo predstavil dokončen program dogodkov, ki se bodo v Mariboru, Velenju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Ptuju odvili prihodnje leto v okviru EPk. Kljub temu da še vedno niso do konca dorečena prizorišča, je za STA potrdil, da se bo držal roka.

V skladu z navodilom s strani sveta zavoda Maribor 2012 mora Čander do 28. septembra predstaviti dokončen program dogodkov s točnimi datumi in lokacijami, medtem ko je doslej javnosti predstavil le njihovo vsebino. Program mora predati programskemu svetu in svetu zavoda Maribor 2012 ter Mestni občini Maribor kot ustanovitelju zavoda.

Kot je v petek za STA povedal Čander, bo to storil pravočasno, pa čeprav še ni podpisana najemna pogodba za halo v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič. Ta naj bi po spodletelem poskusu pravočasne izgradnje velikopoteznega Mariborskega kulturnega središča Maks služila kot osrednje prizorišče programskega sklopa EPK Terminal 12, v katerega so združeni največji in najbolj spektakularni dogodki.

Čander je pojasnil, da v oblikovanju dokončnega programa računa na TVT Boris Kidrič, pa tudi na prenovljeno Umetnostno galerijo Maribor, ki naj bi bila na lokaciji načrtovanega Maksa po zagotovilih občine končana jeseni 2012. Uporabili bodo tudi že obstoječa prizorišča, kot so SNG Maribor, dvorana Union in Festivalna dvorana, ter različne javne površine, kot je Trg Leona Štuklja.

Poleg težav s prizorišči je imel Čander težave tudi s finančno platjo programa, saj ima na razpolago manj sredstev, kot pa je pričakoval. Svet zavoda Maribor 2012 je na začetku septembra določil končno vsoto sredstev za program EPK na 17,5 milijona evrov.

Zaradi tega je moral programski direktor EPK nekaj dogodkov črtati, večini ostalim pa zmanjšati sofinanciranje. "To je prineslo precej preglavic, a kakorkoli obrnem, smo zadevo rešili uspešno. Program bo v tej obliki še vedno zelo dober. Še vedno sledimo vsem smernicam, ki smo si jih zastavili, in imamo še vedno zelo kvaliteten in raznovrsten program," je dejal.

Po njegovih besedah ostaja velika večina programa, ki ga je javno predstavil junija. "Bo pa tudi precej novih stvari," je dodal. Končen program bo javnosti predstavil, potem ko ga bodo potrdili prej omenjeni organi.

Da bi zbral dovolj denarja za vse, je mariborskim projektom odvzel deset odstotkov obljubljenih sredstev. "To so bili vsi projekti, ki so bili bodisi sprejeti v EPK že lani ali pa so bili izbrani na dnevih odprtih vrat," je pojasnil Čander.

S tem je ponovno razburil mariborske kulturne ustvarjalce. Kot je za STA povedala dirigentka Karmina Šilec, gre za pomembno zmanjšanje sredstev, do katerega prihaja v izredno neugodnem času, to je tik pred zaključkom produkcije.