Slovenija 26.9.2011 4:00

Ob evropskem dnevu jezikov v Sloveniji številne prireditve

Ljubljana, 26. septembra - V Evropi bodo danes že desetič obeležili evropski dan jezikov, namenjen osveščanju javnosti o kulturni in jezikovni raznolikosti Evrope ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje strpnosti in medsebojnega razumevanja. Tudi v Sloveniji se bo na evropski dan jezikov zvrstilo več prireditev, med njimi bo osrednja jezikovna tržnica v Ljubljani.

Ljubljana. Evropski dan jezikov 2008. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Evropski dan jezikov 2008.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Svet Evrope je 26. september za evropski dan jezikov prvič razglasil leta 2001. Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe.

Ob evropskem dnevu jezikov se bodo danes po Evropi zvrstile številne prireditve, kot so konference, kvizi, branje poezije in poulične igre. Njihov namen je spodbujanje učenja jezikov in praznovanje evropske jezikovne različnosti.

V Sloveniji bo osrednja prireditev Jezikovna tržnica v središču Ljubljane, na kateri bodo predstavili 15 jezikov, ponudili možnost učenja osnovnih fraz v tujih jezikih ter pripravili jezikovno igro in klepet z znanimi Slovenci. Jezikovni tržnici bo sledila podelitev evropskega jezikovnega priznanja 2011 za najboljše šolske jezikovne projekte.

Jezikovno obarvane prireditve bodo danes tudi drugod po Sloveniji. V Novi Gorici in v Mariboru bodo lahko mimoidoči na mestnih ulicah spoznavali jezikovno različnost Evrope in se učili preprostih fraz v različnih evropskih jezikih. V Ravnah na Koroškem, Murski Soboti in Celju bodo na temo jezikov potekali nagradni natečaji za šolarje. V Novem mestu bodo otroci lahko "jezikali" v španščini in frankofili klepetali ob zvokih francoskih šansonov, v Kočevju pa si bodo filmski navdušenci lahko ogledali poljski film Triki in se tako spoznali z jezikom trenutno predsedujoče države Svetu EU - Poljske.

Večjezičnost je eno od temeljnih načel Evropske unije. Ta ima 27 držav članic, 23 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki jezikovni paleti Evrope.