Svet 24.9.2011 15:00

Amazon naj bi prihodnji teden predstavil svojo tablico

San Francisco, 24. septembra - Ameriški spletni trgovinski velikan Amazon je novinarjem razposlal skrivnostna vabila na novinarsko konferenco v sredo v New Yorku. Vendar pri tem ni razkril teme konference. Zato so se v tehnološki javnosti okrepila ugibanja, ali Amazon morda namerava predstaviti svoj tablični računalnik, s katerim bi se podal v konkurenčni boj z Appleovimi ipadi.

Amazon sicer doslej ni javno objavil morebitnih načrtov za proizvodnjo lastne tablice, vendar pa mediji že dlje časa namigujejo, da naj bi vstop na področje tablic najavil še letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju nekaterih analitikov bi lahko bila Amazonove tablice prvi pravi tekmec trenutno prevladujočim tablicam ipad, ki jih proizvaja Apple in katerih uspeh je pravzaprav vzpostavil trg tablic kot poseben segment računalniškega trga.

Takšnega mnenja so, ker je Amazon v boju s tekmeci baje pripravljen prodajati strojno opremo z izgubo, poleg tega pa ima na svoji strani tudi močno blagovno znamko, bogat nabor vsebin, infrastrukturo za storitve v računalniških oblakih in močno prodajno platformo.

Amazon je sicer pred leti s svojimi prenosnimi bralniki knjig v elektronski obliki, poimenovanimi kindle, sprožil pravi naval na tovrstne napravice, vendar pa jim je nato znaten del sijaja ukradel Apple s svojimi zmogljivejšimi in bolj vsestransko uporabnimi tablicami ipad.

Tudi Appleovi ipadi so dobili vrsto tekmecev, med drugim Samsungove, vendar naj bi kljub temu po ocenah analitikov še kar nekaj let imel vodilni delež na trgu tablic.

Amazonove tablice naj bi po neuradnih informacijah imele sedempalčni (17,8-centimetrski) zaslon, za razliko od 10-palčnega (25-centimetrskega) zaslona ipadov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tablične kindle naj bi poganjal Googlov operacijski sistem Android, omogočali naj bi enostaven dostop do vrste Amazonovih storitev, vse od osnovne spletne trgovine do glasbene storitve v oblaku.

Ob vsem tem velja omeniti, da se je Amazon prav v zadnjem času močno okrepil na področju e-knjig. Preko 11.000 knjižnic v ZDA je namreč na svoje virtualne knjižne police vključilo tudi e-knjige za branje na bralnikih kindle.

Uporabniki kindleov si lahko tako odslej e-knjige izposojajo tudi prek v svoji lokalni knjižnici. Amazon jim ob tem daje možnost, da si shranijo zaznamke ali beležke, ki so si jih naredili ob branju izposojene e-knjige, tako da jim bodo na voljo tudi ob naslednji izposoji taiste knjige.

Katere e-knjige bodo na voljo prek tega kanala in kolikšen bo čas izposoje, bo določila knjižnica sama. Izposojene knjige bo sicer mogoče dobiti brezžično neposredno na kindle ali pa prek USB-ključka.