Svet 25.9.2011 10:08

V San Sebastianu slavil španski film Los pasos dobles

San Sebastian, 25. septembra - Glavno nagrado na festivalu v San Sebastianu je osvojil film španskega režiserja Isakija Lacueste Los pasos dobles (Dvojni koraki). Najboljši režiser je Grk Filipos Citos za srhljivko Nepravični svet. Za vlogo v tem filmu je nagrado za najboljšega igralca dobil Antonis Kafecopulos, najboljša igralka pa je postala Španka Maria Leon.

Zmagovalni film je razdelil kritike, zato je za glavnega favorita veljal film Kiseki (Želim si) japonskega režiserja Hirokazuja Koreede, ki se osredotoča na cunami, ki je marca prizadel njegovo domovino. Japonski film je sicer dobil nagrado za najboljši scenarij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navdih za film Dvojni koraki je Lacuesta črpal iz biografije francoskega umetnika Francoisa Augierasa, ki je poslikal zidove vojaškega bunkerja sredi puščave.

Poleg presenetljive glavne nagrade za Lacuestin film je festivalska žirija, ki ji je predsedovala oskarjevka Frances McDormand, podelila posebno nagrado francoski igralki in režiserki Julie Delpy za film Le Skylab, ki predstavlja poklon režiserke pokojni materi.

Gre za humorno družinsko kroniko, postavljeno v ozadje rojstnega dne babice Julie Delpy leta 1979. Film so ob predvajanju gledalci v San Sebastianu toplo sprejeli. Avtobiografski scenarij se osredotoča na različna politična prepričanja v družini in prve ljubezni nekaterih družinskih članov.

Citosov Nepravični svet (Adikos kosmos) je zgodba o policistu, ki pomaga prestopnikom, dokler se sam ne znajde vpleten v primer umora ter začne postavljati pod vprašaj lastni pogled na pravico.

Nagrado za najboljšo igralko je dobila Maria Leon za vlogo v filmu režiserja Benita Zambrana Speči glas (La Voz Dormida), ki se dogaja v času Francove diktature. Leonova upodablja mladenko, ki mora pomagati svoji sestri, ki jo v zaporu čaka usmrtitev, potem ko bo rodila.

V tekmovalnem programu letošnjega festivala, ki se zaključuje danes, so skupno predvajali 16 filmov. Festival je izven tekmovalnega programa odprl film španskega režiserja Juana Carlosa Fresnadilla Intruders (Vsiljivci) z britanskim igralcem Cliveom Owenom v glavni vlogi.

Posebno nagrado za filmsko kariero je prejela ameriška igralka Glenn Close.