Slovenija 26.9.2011 10:16

Še ena lovorika za Vokalno akademijo Ljubljana

Aosta, 26. septembra - Zbor Vokalna akademija Ljubljana, ki ga vodi Stojan Kuret, je teden dni po prejemu častne nagrade na tekmovanju v Arezzu spet slavil v Italiji. Na 1. mednarodnem zborovskem tekmovanju Grand Prix Vallee D'Aoste, ki je potekalo v Saint Vincentu blizu Aoste, je osvojil absolutno prvo mesto in veliko nagrado tekmovanja. Nagrado so podelili v soboto.

Vokalna akademija Ljubljana je slavila v konkurenci desetih izbranih svetovnih zborov, zmagovalcev različnih evropskih tekmovanj. Na tekmovanju so pevci nastopili s skladbami Lojzeta Lebiča, Frederica Chopina, Franza Schuberta, Giovannija Bonata, Hrabroslava Volariča, Ambroža Čopija in Gašperja Jereba.

Na tekmovalnih koncertih so jih spremljali pianistka in skladateljica Mojca Prus, violončelistki Kaja Kapus in Urša Kržič ter sopranistka Martina Burger. Na slovesni podelitvi nagrade pa so predstavili še izbor slovenskih ljudskih pesmi za moški zbor, je v imenu zbora sporočil Mitja Kovač.

To je najnovejši uspeh zborovodje Kureta in njegovih pevcev, ki so lani v bolgarski Varni kot prvi moški zbor v zgodovini zmagali na tekmovanju za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju. Pred tednom dni pa so v Arezzu prejeli prestižno priznanje Guidoneum award 2011, ki ga organizatorji tega najstarejšega zborovskega tekmovanja v Evropi podeljujejo za izjemne dosežke in prispevek k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu.