Slovenija 27.9.2011 6:00

Romantik na klavirju Clayderman trikrat zapored v Križankah

Ljubljana, 27. septembra - V Križankah bo nocoj na prvem od treh koncertov nastopil francoski pianist Richard Clayderman. Zaslovel je predvsem s skladbami, polnimi romantičnega občutja, širšim množicam pa se je najbolj vtisnil v spomin z uspešnico Balada za Adelino. V Križankah bo nastopil še v sredo in četrtek, spremljala ga bo zasedba Arena di Verona string quartet.

Na treh zaporednih večerih v Križankah bo, kot so sporočili iz Media Group, izvedel svoje največje uspešnice. Organizatorji napovedujejo, da bodo vrhunskemu koncertnemu prizorišču priskrbeli tudi vrhunsko ozvočenje, opremo in svetlobno tehniko, poseben čar pa bo nudil velik video zaslon, ki bo nastopajoče obiskovalcem približal od blizu.

Richard Clayderman s pravim imenom Philippe Pages se je rodil leta 1953 v Parizu. Prve lekcije iz klavirja je dobil od očeta, učitelja tega instrumenta, pri 12. letih pa je bil sprejet na pariški konservatorij, kjer je zaslovel v poznih najstniških letih.

Prelomnica v njegovi karieri je bilo leto 1976, ko ga je priznani francoski producent Olivier Toussaint povabil, da posname nežno balado, ki jo je Paul de Senneville napisal kot posvetilo svoji hčeri Adelini. Singel Balada za Adelino je dosegel neverjeten uspeh; namesto prvotno načrtovanih 10.000 je zabeležil 22 milijonov prodanih izvodov.

Od takrat je Clayderman odigral več kot 1900 koncertov po vsem svetu, posnel več kot 1200 pesmi, prodal več kot 85 milijonov albumov ter osvojil 340 platinastih in zlatih plošč. Mlado in staro generacijo je navdušil z izvirnimi skladbami de Sennevilla in Toussainta, priredbami popularne, filmske in etno glasbe ter priredbami najbolj znanih del klasične glasbe.

V svoji več kot 30-letni karieri je nastopil z mnogimi priznanimi glasbeniki in orkestri, med drugim z znamenitim Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Londona in Simfoničnim orkestrom iz Tokia.