Svet 27.9.2011 5:00

V Benetkah že 55. festival sodobne glasbe, letos pod naslovom Mutanti

Benetke, 27. septembra - V Benetkah te dni poteka 55. mednarodni festival sodobne glasbe. Na festivalu z naslovom Mutanti, ki poteka pod okriljem Beneškega bienala, bo do 1. oktobra 76 skladateljev predstavilo več kot 80 skladb, od katerih je kar 27 novih. Zlatega leva za življenjsko delo je na sobotnem odprtju prejel madžarski skladatelj Peter Eotvos.

Na programu festivala je več kot 20 dogodkov, med katerimi so projekcije, instalacije, avdio-vizualni performansi, delavnice in pogovori, piše na spletni strani ustanove Beneški bienale.

"Tudi na letošnjem festivalu nastopajo mladi profesionalni glasbeniki, kar potrjuje usmeritev naše ustanove, da predstavlja posameznike in skupine, ki si uspešno utirajo pot v svetu sodobne glasbe," je dejal predsednik ustanove Beneški bienale Paolo Baratta.

Na sobotnem odprtju so zlatega leva za življenjske dosežke podelili madžarskemu skladatelju Petru Eotvosu. Ob izročitvi nagrade je Baratta dejal, da "Eotvos v svojem ustvarjanju združuje izreden posluh in glasbeno znanje z ikonoklastičnim in eksperimentalnim navdušenjem". Primerjal ga je s priznanimi skladatelji, kot sta Karlheinz Stockhausen in Pierre Boulez, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.