Slovenija 26.9.2011 16:39

Ob evropskem dnevu jezikov podelili evropsko jezikovno priznanje 2011

Ljubljana, 26. septembra - Ob evropskem dnevu jezikov so v Slovenskem šolskem muzeju podelili evropsko jezikovno priznanje 2011, ki ga za najbolj inovativne projekte s področja poučevanja in učenja tujih jezikov podeljuje Evropska komisija. Prejela ga je Gimnazija Škofja Loka. Evropski dan jezikov so v Ljubljani obeležili tudi z Jezikovno tržnico.

Gimnazija Škofja Loka je priznanje prejela za projekta Rusijada - vseslovenski festival šol z ruščino in Tujejezični recital: Jezik, kultura in tradicija.

V.d. direktorja Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja CMPEIUS Alenka Flander je ob tej priložnosti izpostavila pomembnost znanja tujih jezikov za izobraževanje v združeni Evropi. Kot je dejala, je v EU pomembno, da vsi jeziki najdejo svoj prostor na vseh področjih življenja in ustvarjanja. Ker smo vsi soočeni z večjezičnostjo našega skupnega življenja, je po njenih besedah tudi pomembno, da s spodbudami, kot je evropsko jezikovno priznanje, spodbujajo večjezičnost.

V.d. vodje predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Andrej Beloglavec je izpostavil jezikovna pestrost ter pestrost kultur in tradicij kot eno od izjemnih bogastev Evrope. Kot je dejal, Evropska komisija z vrsto programov in projektov spodbuja ohranjanje jezikovne pestrosti in učenje jezikov. Izpostavil je pomembnost znanja tujih jezikov tako za posameznika pri iskanju zaposlitve kot v gospodarstvu, kjer so jezikovne kompetence konkurenčna prednost pri sodelovanju z mednarodnimi partnerji in širitvi na tuje trge.

Večjezičnost po besedah vodja službe za mednarodno sodelovanje na ministrstvu za šolstvo in šport Romana Grudna pomaga odpirati pot v večkulturnost, oboje pa je osnova za medkulturni dialog, ki je danes še bolj pomemben kot kdajkoli prej. Kot je dejal sta večjezičnost in medkulturni dialog tista dve temelja, na katerih bomo opravili izpit iz demokracije.

Po besedah članice komisije za evropsko jezikovno priznanje Bronke Straus sta evropski prioriteti za letos učenje jezikov v skupnosti in znanje jezikov kot priprava na delo. Komisija po njenih besedah presoja upoštevanje prioritet, strokovnost izvedenih projektov, inovativnost in predvsem, kaj ti projekti pomenijo v nacionalnem in širšem okolju.

Svet Evrope je 26. september za evropski dan jezikov prvič razglasil leta 2001. Namenjen je osveščanju javnosti o kulturni in jezikovni raznolikosti Evrope ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje strpnosti in medsebojnega razumevanja.

V Sloveniji ob evropskem dnevu jezikov poteka več prireditev, med njimi je osrednja jezikovna tržnica v središču Ljubljane. Na njej predstavljajo 15 jezikov, ponujajo možnost učenja osnovnih fraz v tujih jezikih ter pripravljajo jezikovno igro in klepet z znanimi Slovenci.

Jezikovno obarvane prireditve danes potekajo tudi drugod po Sloveniji, in sicer V Novi Gorici, Mariboru, Ravnah na Koroškem, Murski Soboti, Celju, Novem mestu in Kočevju.