Slovenija 27.9.2011 10:54

Zmagovalna predstava letošnjega Ex Ponta Kavkaški krog s kredo

Ljubljana, 27. septembra - Občinstvo je na 18. mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, ki se je sklenil v nedeljo, najvišjo oceno podelilo predstavi Kavkaški krog s kredo v režiji Martina Kočovskega in v produkciji Narodnega teatra Vojdan Černodrinski iz Prilepa v Makedoniji.

Martin Kočovski, eden najbolj perspektivnih gledaliških režiserjev v Vzhodni Evropi, je letos na Ex Pontu gostoval že drugič. Lani je gostoval s predstavo Rdeče. Projekt, s katerim se je predstavil letos, je Brechtov Kavkaški krog s kredo, ki izpostavlja dramatikovo idejo, da naj vse, kar je na tem svetu, pripada tistemu, ki to potrebuje.

Na drugem mestu je po oceni občinstva predstava Generacija 91. - 95. v režiji Boruta Šeparovića in produkciji Zagrebškega gledališča mladih.

Tretje mesto si delita otvoritvena predstava letošnjega festivala, koprodukcijski Leksikon yu mitologije v režiji Oliverja Frljića, in Pesem o materi in domovini v režiji Jana Klate in produkciji poljskega Teatra Vroclav, so sporočili s kulturnega društva B-51, ki festival organizira.

V okviru festivala se je na več prizoriščih po Ljubljani zvrstilo 16 izbranih uprizoritev iz 11 držav. Rdeča nit letošnje izdaje je bil politični teater, kot ga vidijo režiserji mlajše generacije.