Svet 28.9.2011 5:00

V Benetkah razstava o povezavah med Benetkami in Egiptom

Benetke, 28. septembra - V Doževi palači v Benetkah bodo v nedeljo odprli razstavo, ki bo posvečena že 2000 let starim povezavam med mestom v laguni in Egiptom. Na ogled bo okrog 300 eksponatov, ki se bodo navezovali na zgodovino, znanost in trgovino, ki povezujejo egiptovsko in beneško kulturo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predstavljene bodo pomembne arheološke najdbe iz Egipta, ki jih sicer hranijo v beneških muzejih. Med njimi sta tudi kipec boginje Izide, ki ga hranijo v Ogleju, in glava egiptovskega svečenika iz Mestnega muzeja v Trstu.

Razstava, ki bo odprta do 22. januarja prihodnje leto, bo izpostavila tudi pomembne povezave z egiptovskim mestom Aleksandrija, od koder so leta 828 v beneško laguno pripeljali relikvije sv. Marka, ki je zaščitnik mesta.

Videti bo mogoče stare beneške in aleksandrijske novce, fragmente stare egiptovske keramike in dragoceno preprogo iz Kaira, ki priča o trgovskih povezavah med Egiptom in Benetkami.

Del razstave pa bo posvečen mojstrom beneškega slikarstva, kot so Giorgione, Tizian, Tintoretto in Tiepolo. Med zanimivejšimi eksponati APA navaja tudi mumijo iz Nehmeketa, ki jo sicer hranijo na otoku San Lazzero degli Armeni v laguni.

Na razstavi bo predstavljeno še odprtje Sueškega prekopa 17. novembra 1869, pri izgradnji katerega sta sodelovala tudi beneški inženir Pietro Paleocapa in Luigi Negrelli iz dežele Trentinsko - Zgornje Poadižje.