Slovenija 27.9.2011 12:44

Mariborska opera sezono začenja s Hoffmannovimi pripovedkami

Maribor, 27. septembra - Opera SNG Maribor bo novo sezono v petek ob 19.30 odprla z evropsko premiero znamenite opere Jacquesa Offenbacha Hoffmannove pripovedke pod taktirko dirigenta Marka Letonje in v režiji Juna Agunija. V naslovni vlogi predstave, ki je nastala v koprodukciji z japonskim Aichi Arts Centrom, bo v Veliki dvorani nastopil tenorist Luca Lombardo.

Opera, v kateri se stapljajo fantastične, sentimentalne in groteskne prvine, je nastala po knjižni predlogi Ernsta Theodorja Amadeusa Hoffmanna, vsestranskega nemškega umetnika, ki je z estetiko svojih literarnih del močno zaznamoval evropsko romantiko. Francoski libreto je v sodelovanju z Michelom Carrejem napisal Jules Barbier.

Operno zgodbo, ki se za razliko od ostalega železnega repertoarja ne dotika le sočnih ljubezenskih avantur, ampak se posveča tudi poetičnim in bivanjskim samoizpraševanjem, sestavljajo različne pripovedi, v katerih nastopa kot osrednji lik kar Hoffmann sam. Offenbach pa jih je zaradi močnega nagovora Hoffmannove proze uspel povezati v integralno celoto, prežeto z danes že večkrat predelanimi melodijami ter z bogato orkestracijo, iz katere veje tudi pristen smisel za humor in dinamično odrsko dogajanje.

Kot so na današnji novinarski konferenci v Mariboru poudarili avtorji predstave, je največji pomen opere vzpostavitev stika med realnim in fantazijskim svetom, ki gledalcu odpira bogat svet domišljije in vpogled v njegovo podzavest.

"Offenbach, ki je bolj znan po operetah, si je vse življenje prizadeval, da bi ga spoznali kot resnega komponista oper, a žal Hoffmannovih pripovedk ni doživel uprizorjenih na odru, saj je pred tem umrl. Naredil je resno opero s prologom, tremi dejanji in epilogom, ki predstavlja dragulj med operami," je dejal novi umetniški vodja mariborske opere Benjamin Pionnier.

Režiser Jun Aguni je Hoffmannove pripovedke sicer kot svetovno premiero prvič javnosti predstavil že lani na Aichi trienalu. Zaradi tehtnosti svojega umetniškega dela in izvirne interpretacije opernih zgodb pa uživa visok ugled med svojimi kolegi in glasbenimi izvajalci, zlasti pevci.

Koncept predstave je zelo enostaven, saj na svoji poti Hoffmann pripoveduje o štirih ženskah, ki so zgolj plod njegove domišljije. Opero določa tudi veliko simbolike, saj te štiri ženske predstavljajo štiri različne dele njegovega pravega jaza, je bistvo predstave opisal Aguni.

Poleg Lombardija, ki ga bo na nekaterih predstavah nadomestil Miro Solman, se bodo na odru predstavili Petja Ivanova, Andreja Zakonjšek Krt, Lana Kos, Irena Petkova, Philippe Rouillon ter solisti, zbor in orkester Opere SNG Maribor.