Slovenija 27.9.2011 13:42

Pri KUD Sodobnost International nove slovenske slikanice

Ljubljana, 27. septembra - Pri založbi KUD Sodobnost International so izdali slikanice slovenskih avtorjev. Knjigo Janje Vidmar Kekec iz 2. b je ilustrirala Ana Razpotnik Donati, delo Cvetke Bevc Moja družina pa Nina Mrđenović. Avtor ilustracij stripovskih zgodb Evalda Flisarja Dama z železnim ugrizom je Damijan Stepančič, ki je ilustriral tudi Čudežni prstan Petra Svetine.

Risani roman oziroma šest Flisarjevih stripovskih zgodb z naslovom Dama z železnim ugrizom je Flisar označil "kot bolj Stepančičevo kot njegovo delo". Ko je zgodbe prebral skozi vizualno podobo, "so se mu zdele kar v redu", je dodal pisatelj, ki se je že kot otrok odrekel risarskemu ustvarjanju.

Stepančič je povedal, da mora kot ilustrator, ki ustvarja v drugem mediju kot pisec, marsikaj napisanega preskočiti ali odmisliti, obenem pa mora slediti dogodkovnemu loku dane zgodbe. Kot je poudaril, je s Flisarjevimi stripovskimi zgodbami "delal v rokavicah". Delo ga je zabavalo kljub temu, da je bilo trdno in dolgotrajno.

Čudežni prstan je delo ilustratorsko-pisateljskega tandema Stepančiča in Svetine, ki pa ju ne družijo enake vizije; te se praviloma celo ne ujemamo, je pojasnil Stepančič, ki meni, da je ključ v tem, da drug drugemu pustita svojo vizijo. Dogajanje pričujoče slikanice je postavil v staro Ljubljano, kar ustreza tudi Svetini, ki mu je blizu staro meščansko življenje.

Vidmarjeva je želela v slikanici Kekec iz 2. b obuditi in otrokom približati lik Kekca, ki ga po njenem mnenju sicer poznajo, nimajo pa ga za svojega. Hotela je oživiti slovenski lik luštnega in obenem poštenega in dobrega fantiča, ki živi vrednote, ki so danes že skoraj pozabljene. Sicer je vesela, da je slikanico ilustrirala Ana Razpotnik Donati, saj si je že od nekdaj želela, da bi kdaj sodelovali. Ilustrator mora po mnenju Vidmarjeve besedilo nadgraditi in mu ne le slediti, kar je Razpotnik Donatijevi uspelo.

Slikanica Moja družina je edina v tokratnem naboru, ki je tiskana z velikimi črkami in je kot taka primerna za najmlajše. Bevčeva je v slikanici predstavila družino skozi otroško logiko. Poleg klasične družine z mamo, očetom in dvema otrokoma: fantkom in punčko, je dodala še izmišljene družine, cirkuško in veliko oziroma plemensko. Delo dopolnjujejo ilustracije Mrđenovićeve, ki po besedah Bevčeve ponujajo veliko nadrobnosti in so duhovite. Slikanica je Mrđenovićin prvenec.