Svet 29.9.2011 6:00

Cirque du Soleil bo desetletje blestel v Hollywoodu

Los Angeles, 29. septembra - Največja cirkuška skupina na svetu, slavni Cirque du Soleil s središčem v kanadskem Montrealu, z novo predstavo, zamišljeno kot poklon zgodovini filma, začenja desetletno rezidenco v Hollywoodu. Skupina je podpisala pogodbo z gledališčem Kodak, da bo v naslednjem desetletju tam nastopala deset mesecev v letu.

Preostala dva meseca bosta v gledališču namenjena podelitvi filmskih nagrad oskar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minulo nedeljo je skupina zavzela Hollywood Boulevard, kjer je po premieri novega šova z naslovom "Iris" potekala zabava na prostem pred gledališčen Kodak.

Predstava je rezultat triletnega dela. Za priprave sta bili sicer predvideni dve leti, vendar je bilo potrebno odpraviti določene tehnične težave, saj je gledališče Kodak, ki lahko sprejme 3500 gledalcev, primernejše za televizijske prenose dogodkov kot za žive predstave.

V skladu s slovesom cirkusa, ki je znan po ekstravaganci, šov vključuje tako artiste na trapezu, ki svoje točke izvajajo visoko nad glavami občinstva, kot druge vratolomne akrobacije, ki jemljejo dih.

Kot je pred otvoritvenim večerom za AFP povedal direktor cirkusa Philippe Decoufle, je šov bolj hommage klasični kinematografiji kot sodobnemu filmu, kjer imajo pomembno vlogo posebni efekti. "V mladosti me je film navduševal... Ni mi sicer uspelo, da bi postal filmar, sem pa zato naredil predstavo o filmu v Hollywoodu," je dodal.