Svet 1.10.2011 4:00

Prvi oktober je svetovni dan glasbe

Ljubljana, 1. oktobra - Mednarodni glasbeni svet (IMC), posvetovalno telo Unesca, je današnji dan razglasilo za svetovni dan glasbe. Prvič so ga obeležili leta 1975, pobudo zanj pa je dal takratni predsednik sveta, violinist in dirigent Yehudi Menuhin. Središče letošnjega obeleževanja je estonski Tallinn, kjer v teh dneh poteka Svetovni forum o glasbi.

Svetovni forum o glasbi, bienalna prireditev IMC, kot globalna platforma o glasbi in družbi v 21. stoletju osvetljuje različne teme z različnih perspektiv - kulturne, politične in ekonomske. Diskusije presegajo estetske vidike glasbene produkcije, forum namreč ponuja možnost vladnim predstavnikom, zasebnemu sektorju, glasbenim menedžerjem, preučevalcem in izvajalcem, da oblikujejo zamisli o izboljšanju pogojev za to umetnost.

Letošnji forum od 26. septembra do 1. oktobra gosti Tallinn, evropska prestolnica kulture 2011. Posvečen je petim področjem: glasbi kot orodju za družbeno spremembo, trenutnim izzivom in možnostim glasbenega izobraževanja, glasbeni distribuciji in izvozu, glasbi in razvoju ter mladini. Med osrednjimi gosti je po podatkih spletne strani foruma senegalski pevec Youssou N'Dour.

Organizacija Unesco je praznovanje 1. oktobra kot svetovnega dneva glasbe uvedla leta 1975. Tega dne naj bi po vsem svetu potekali številni koncerti najboljših glasbenikov in skupin ter zazvenele največje mojstrovine velikih skladateljev iz preteklih obdobij.

Svetovni dan glasbe je bil uveden z namenom, da bi spodbudil promocijo glasbene umetnosti med različnimi sekcijami IMC, predstavil aktivnosti IMC in njegovih članskih organizacij ter širil Unescove ideale o miru in prijateljstvu med ljudmi različnih kultur.