Slovenija 29.9.2011 6:00

V Postojni se bo začelo jubilejno Linhartovo srečanje

Postojna, 29. septembra - V Postojni bo od danes do nedelje, 2. oktobra, potekalo srečanje najboljših slovenskih ljubiteljskih gledaliških skupin, Linhartovo srečanje. V sklopu jubilejne, 50. izdaje srečanja, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturno dejavnost (JSKD), se bo v tekmovalnem delu pomerilo osem gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva.

Na srečanju bo predstavljen izbor najbolj kakovostnih predstav ljubiteljskega gledališča, hkrati pa srečanje predstavlja pregled slovenske ljubiteljske gledališke dejavnosti.

V sezoni 2010/11 so si regijski selektorji ogledali 147 prijavljenih predstav iz Slovenije in zamejstva ter sestavili program desetih regijskih festivalov. Državna selektorica Dunja Zupanec je po ogledu vseh regijskih festivalov za zaključno srečanje v Postojni izbrala osem predstav.

Obiskovalcem se bodo v tekmovalnem programu predstavili igralci Kulturnega društva K iz Žirovnice s Plešasto pevko, KUD Studia Gledališče Maribor s predstavo Stari časi, Gledališča GGNeNi KD Teater Grosuplje s Svetniki, Društva Smoteater Majšperk s Scapinovimi zvijačami, Gledališke skupine KD Slomšek iz Slovenske Bistrice s Snubačem in Medvedom, KUD Zarje Trnovlje - Celje s predstavo Knezi Celje - skrivnost gradu Ojstrica, Dramskega odseka Prosvetnega društva Štandrež s komedijo Zbeži od žene in Šentjakobskega gledališča Ljubljana s predstavo Mali diktator.

V spremljevalni program so organizatorji uvrstili še dve predstavi, in sicer zmagovalno predstavo Festivala Vizije Jack Ali v izvedbi Teatra Šentjanž iz Avstrije ter gostujočo predstavo s Hrvaške "Čudo braće Grimm" v izvedbi Teatra Gaudeamus, Kulturnega centra Pešćenica iz Zagreba. Predstavi bosta na ogled v soboto ob 10. oziroma 17. uri.

Srečanje se bo končalo v nedeljo s slovesno akademijo in podelitvijo matičkov.