Slovenija 29.9.2011 10:37

V Mariboru prva celostna predstavitev robotike v slovenski umetnosti

Maribor, 29. septembra - S performansom Ognjena slika Sanele Jahić bodo drevi v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) odprli razstavo Muzej robotov. Razstava, ki zajema področja interaktivnosti, robotike, informatike in multimedije, predstavlja prvo celovito obravnavo tega dela sodobne slovenske ustvarjalnosti.

Razstava predstavlja umetniška dela avtorjev in avtoric, ki so se od druge polovice devetdesetih let 20. stoletja do danes tematsko ukvarjali z roboti. Pri tem so izhajali iz različnih umetniških praks in tradicij, od novomedijske, digitalne in kibernetične umetnosti do prostorskih instalacij, performansa in konceptualne umetnosti.

Razstavljali bodo Srečo Dragan, Stefan Doepner, Luka Drinovec, Luka Frelih, Sanela Jahić, Zoran Srdić Janežič, Boštjan Kavčič, Nika Oblak in Primož Novak, Borut Savski, Sašo Sedlaček, Maja Smrekar, son:DA, Robertina Šebjanič, Igor Štromajer in Branko Zupan.

V slovenski umetnosti se roboti pojavljajo zadnjih 20 let. Do sedaj je bilo izvedenih 15 projektov, ki so se navezovali na robote in so bili večinoma vključeni v mariborski festival MFRU (1995-2008). Ker na to temo še ni bilo zasnovane nobene celovite pregledne razstave, so nekateri starejši primerki že izgubljeni, pojasnjujejo na spletni strani UGM.

Z razstavo, ki jo UGM pripravlja v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom (MKC) Maribor, želijo predstaviti celovit pristop k temi fenomena robotike v sodobni slovenski umetnosti in tako ohraniti primerke. Razstava želi tudi spodbuditi dialog med tehnično kulturo, njenim razvojem in umetniškim delom, hkrati pa ponuja tudi razmislek o načinih muzealizacije takšne umetnosti.