Slovenija 29.9.2011 10:20

Umrl je narodnozabavni glasbenik Lojze Slak

Ljubljana, 29. septembra - Po hudi bolezni je danes ponoči v 80. letu starosti umrl legendarni slovenski narodnozabavni glasbenik Lojze Slak, poročajo spletni portali. Slak je kot glasbeni samouk igral diatonično harmoniko. Njemu in njegovemu ansamblu gre pripisati zasluge za to, da je slovenska narodnozabavna glasba postala znana tudi v mednarodnem prostoru.

Ljubljana. Lojze Slak s skupino Big Foot Mama. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lojze Slak s skupino Big Foot Mama.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne Peči na Dolenjskem. Svojo mladost je v glavnem preživel pri stari mami na Malem Kalu.

S harmoniko se je prvič srečal preko strica. Pri 15. letih je kot samostojni godec prvič igral na poroki. Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji "Pokaži, kaj znaš!" in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo.

Lojzetu Slaku in njegovemu ansamblu gre pripisati zasluge za to, da je slovenska narodnozabavna glasba postala znana tudi v mednarodnem prostoru. V zadnjih letih se je Slak s svojimi nepričakovanimi potezami in koncertnimi nastopi skušal približal tudi mlajšim poslušalcem, ki za narodnozabavno glasbo niso imeli posluha.

Slak je znan tudi po tem, da je izpopolnil diatonično harmoniko s šestim gumbom za igranje basov in "Slakovim" gumbom za desno roko.

Njegove skladbe, med katerimi je več ponarodelih (Kadar pa mim' hiš'ce grem, Svatje že vriskajo, Raj pod Triglavom, Srečno, mlada Slovenija, Mama, Čebelar), so izšle na več kot 100 zvočnih posnetkih, je moč prebrati v Velikem slovenskem biografskem leksikonu.