Slovenija 30.9.2011 13:00

Kako jemati njeno življenje druga premiera kranjskega PGK

Kranj, 30. septembra - Po septembrski premieri romantične drame Proti severnemu vetru se v soboto, 1. oktobra, ob 19.30 na odru Prešernovega gledališča Kranj (PGK) obeta druga premiera letošnje sezone. Tokrat bo na vrsti sodobna drama Kako jemati njeno življenje, v kateri se britanski avtor Martin Crimp ne ozira na klasična dramska pravila, so sporočili iz PGK.

Kranj. Prešernovo gledališče Kranj. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernovo gledališče Kranj.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Crimp je bil gost kranjskega gledališča leta 2003 v okviru Tedna slovenske drame, tri leta zatem pa je Eduard Miler v PGK režiral njegovo Podeželje. Tokrat so se gledališčniki lotili avtorjevega najbolj radikalnega besedila Kako jemati njeno življenje (Attempts on Her Life), ki od premiere leta 1997 ostaja med najbolj drznimi deli sodobne angleške dramatike.

Sloves si je drama prislužila zaradi specifične forme, besedilne bravuroznosti in interpretacijske razprtosti. Crimp se v njej namreč ne ozira na klasična dramska pravila. V njej ni oseb, razdeljenih po vlogah, ne dialoga med dramskimi liki niti klasičnega dramskega zapleta. Za povrh nima niti čvrste zgodbe. Drama je zapisana v obliki scenarijev, v katerih skupina pripoveduje o ženski, katere identiteto moramo detektivsko "uganiti in določiti sami", so zapisali v PGK.

Ob drami pa so se tako ustvarjalci kot gledalci prisiljeni vprašati, kdo je glavna junakinja Ana in kakšen je svet oziroma družba, ki tako ali drugače jemlje njeno življenje. Dramaturginja predstave Marinka Poštrak opozarja, da so lahko "tako kot Crimpova Ana tudi naše identitete, če se pogledamo z distance, neulovljive, raznovrstne in odvisne od situacij, v katerih nas ljudje spoznajo in kakšni se jim pustimo prepoznati".

Uprizoritve Crimpove drame se je kot svoje prve režije v PGK lotil v Sloveniji in tujini nagrajeni režiser Jernej Lorenci, ki se je pogosto loteval tako sodobnih besedil kot projektov, ki omogočajo izrazite režijske koncepte. V drami Kako jemati njeno življenje nastopajo Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Pavel Rakovec, Darja Reichman, Vesna Slapar, Matjaž Višnar, kot gostje pa še Miha Rodman, Nebojša Pop-Tasić in Ciril Roblek.

Ustvarjalci PGK v sezoni 2011/2012 pripravljajo pet premiernih predstav. Septembra so v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj uprizorili romantično dramo Proti severnemu vetru, oktobrski premieri Kako jemati njeno življenje pa bodo sledile burleska Konec začetka v režiji Matjaža Pograjca, politična komedija Vinka Möderndorferja Limonada Slovenica in predvidoma marca 2012 klasična drama Antona Pavloviča Čehova Tri sestre.