EPK 2012 29.9.2011 22:00

Program EPK dokončan in poslan

Maribor, 29. septembra - Na zavodu Maribor 2012 so danes še ves dan zaključevali končni načrt dogodkov v okviru evropske prestolnice kulture (EPK) prihodnje leto. Po besedah programskega direktorja EPK Mitje Čandra so program, ki obsega 412 projektov, s točnimi datumi, prizorišči in finančnimi razrezi, nocoj tudi dokončali in poslali pristojnim institucijam.

V skladu z navodilom s strani sveta zavoda Maribor 2012 bi moral Čander v sredo predati končno obliko programa EPK programskemu svetu in svetu zavoda Maribor 2012 ter Mestni občini Maribor kot ustanovitelju zavoda.

A zaključevanje 800 strani obsežnega gradiva je vzelo več časa, kot so pričakovali. "Vse je treba petkrat preveriti, da ne bi prišlo do napak," je v nocojšnjem pogovoru za STA povedal Čander. "A nam je uspelo, kar štejem za velik uspeh, še posebej glede na negotove okoliščine," je dodal in poudaril, da je ekipa delala vso noč. "Najbolj me veseli, da se nam kljub vsemu ni bilo treba odreči ambicioznosti in da smo lahko še vedno sestavili kakovosten in raznovrsten program."

Sedaj sta na vrsti programski svet in svet zavoda Maribor 2012, da program potrdita, zatem pa ga bodo predstavili javnosti. To se bo po ocenah Čandra zgodilo nekje sredi oktobra.

Dan zamude pri predaji programa po ocenah Čandra ne bo imel nobenih posledic. Kot je dejal, je bil 28. september le nek okvirni rok, saj se je vseskozi govorilo, da mora biti končna oblika programa sestavljena do konca septembra. Kot je dejal, seji programskega sveta in sveta zavoda še nista sklicani, zato tudi ni toliko pomembno, ali je bil program poslan dan prej ali kasneje.

Čander je večino dogodkov, ki se bodo v Mariboru, Velenju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Ptuju odvili prihodnje leto v okviru EPK, predstavil konec junija. A doslej je bilo govora le o njihovi vsebini, ne pa tudi, kdaj in kje točno se bodo zgodili.

Najnovejši osnutek programa zajema 412 projektov, ki so vredni skupno 16,5 milijona evrov. Čandru so sicer obljubili 17,5 milijona evrov programskega denarja, a kot je pojasnil, partnerska mesta niso docela zapolnila svojih kvot.

"Lahko rečem, da je to 99 odstotkov tistega, kar se bo dogajalo prihodnje leto," je še povedal programski direktor. Manjše spremembe so še možne, predvsem če se zgodi kaj nepredvidenega.

"Da nam je to uspelo, je po mojih ocenah velik uspeh. Še posebej če vemo, da sem položaj nastopil šele sredi oktobra lani in da še februarja letos ni bilo plač in računalnikov," je navedel. "Tisti, ki resno jemljejo ta projekt, zagotovo ne bodo razočarani."