Slovenija 29.9.2011 14:58

Projekt Knjige za vsakogar nadaljuje deset novih naslovov

Ljubljana, 29. septembra - Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo RS sta se na podlagi rezultatov, ki jih je v času ljubljanskega prestolovanja knjigi prinesel projekt Knjige za vsakogar, odločili, da z njim nadaljujeta. Do konca leta bo tako v isti prodajni mreži na voljo deset novih naslovov. Ena od novosti je spremenjena cena; ta bo znašala pet evrov.

Znotraj Ljubljane - svetovne prestolnice knjige je projekt Knjige za vsakogar pustil močno sled, odločitev, da z njim nadaljujejo, pa ni bila težka, saj je iz številk o prodaji in odzivov razvidno, da so ga bralci sprejeli, je na današnji novinarski konferenci povedal načelnik oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Uroš Grilc.

Projekt so nekoliko predrugačili: med drugim so zvišali ceno s tri na pet evrov, dali večjo težo otroški in mladinski literaturi ter omogočili prožnejši razpis glede naklade posameznih knjig. Cilj slednjega je bil dobiti čim širšo ponudbo, je dejal Grilc. Evalvacija preteklega leta je namreč pokazala, da je naklada 8000 izvodov za zahtevnejšo literaturo bržkone previsoka. Založniki so zato tokrat pri kandidaturi lahko izbirali med nakladami v višini 5000, 8000 in 12.000 izvodov, pri čemer so bile večje naklade deležne višje subvencije.

Na razpis je po Grilčevih besedah prispelo 40 naslovov, strokovni komisiji sta jih izbrali deset, ki bodo izšli do konca leta. Kljub temu, da prevladuje leposlovje, je tokratni izbor žanrsko raznolik, saj vsebuje tudi čitanke, strip ter dela za otroke in mladino, je še povedal Grilc.

Prva knjiga iz nadaljevanja projekta je že izšla, to je nova pravljica Svetlane Makarovič Berto, zajec langobardski (Arsem). Kmalu ji bo sledila knjižica Dvignite se! Stephana Hessela (Založba Sanje), ki bo kot izjema naprodaj le po 2,99 evra.

Tem bodo sledili čitanke Draga Jančarja, Kajetana Koviča in Dušana Jovanovića (vse Cankarjeva založba), strip Billa Wattersona Nekaj se slini pod mojo posteljo, filozofski roman Nočni vlak za Lizbono Pascala Merciera (Didakta), knjiga za mlade Skavt Peter Frana Milčinskega (Zveza tabornikov Slovenije), strip Graffit 3 (Desk) ter slikanica Bober Bor Andreja Rozmana Roze in Zvonka Čoha (Mladinska knjiga).

Nove knjige za vsakogar bodo, tako kot njihove predhodnice, deležne posebne promocije, ohranjena pa bo tudi prodajna mreža v knjigarnah, knjižnicah in kulturnih ustanovah po državi.

Za knjižnice je bil ta projekt priložnost, da se povežejo, je povedala direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda. Tudi v knjigarnah je bil po besedah predsednice Društva slovenskih knjigotržcev Ingrid Celestina uspešen, pogrešili so le otroške naslove in več promocije s strani založnikov.

Na javni agenciji za knjigo pa so projekt po besedah direktorja Slavka Pregla razumeli kot darilo države bralcem, da po nenavadni ceni pridejo do knjig. Nadaljevanje je po njegovi oceni smotrno, vendar so bile potrebne določene "izboljšave", kot je dati večjo vlogo mladinskemu branju, torej bralni kulturi.

V okviru projekta je doslej izšlo 21 knjig in še pet knjig v okviru festivala Fabula 2011. Skupaj je bilo prodanih okrog 95.000 izvodov.