Slovenija 30.9.2011 6:00

Ljubljanska Drama na 51. mednarodnem gledališkem festivalu MESS

Sarajevo, 30. septembra - V Sarajevu se bo danes pričel 51. mednarodni gledališki festival MESS. Na festivalu, kjer se vsako leto predstavijo uveljavljena gledališka imena z vseh celin, bo SNG Drama Ljubljana sodelovala s predstavo Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Odigrali jo bodo 4. oktobra v Gledališču mladih Sarajevo.

Mednarodni gledališki festival MESS vsako leto v program uvrsti izjemno raznolike uprizoritvene žanre in postane za skoraj dva tedna prizorišče številnih kreativnih poetik v polju gledališča, sodobnega plesa in glasbe. Festival že od začetka razpira prostor mednarodne soustvarjalnosti in hkrati poudarja domačo umetniško produkcijo. Letos bo v Sarajevu in Zenici ponudil 32 predstav z vsega sveta. Do 9. oktobra bo na festivalu nastopilo okoli 500 ustvarjalcev iz 15 držav.

Predstava Ko sem bil mrtev po filmu Ernsta Lubitscha in v režiji de Bree je bila premierno izvedena marca lani. V njej igrajo Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman, Boris Mihalj in Jože Šalej k.g.. Šugman je bil za igro nagrajen na 45. festivalu Borštnikovo srečanje, predstava je postala žlahtna komedija po izboru strokovne žirije na 20. dnevih komedije v Celju, Diego de Brea pa je postal žlahtni režiser. Na 35. dnevih satire satiričnega gledališča Kerempuh so uprizoritvi podelili posebno priznanje za posrečeno prestavitev nemega filma na gledališki oder, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Letošnji MESS bo ponudil tudi tri premiere: "Rušenje Ajfelovog tornja" v režiji Kushtrima Bekteshija, "Pismo iz 1920" v režiji Oliverja Frljića in koprodukciji z Bosanskim narodnim gledališčem Zenica ter "Ruže za Annu Teresu/Fudbalske priče" v režiji Harisa Pašovića in izvedbi East West Centra.