Slovenija 30.9.2011 9:36

S festivalom stare glasbe začetek Ljubljanskega sprehoda skozi zgodovino

Ljubljana, 30. septembra - S koncertom virtuozne renesančne diminucije in poezije Francesca Petrarce se bo ob 20. uri v Atriju ZRC SAZU začel Festival srednjeveške in renesančne glasbe. Festival se bo sklenil v nedeljo s Srednjeveškim dnevom v Ljubljani. Obe prireditvi sta del projekta Ljubljanski sprehod skozi zgodovino - od Emone do srednjega veka.

Uvodni koncert ansambla Musica Cubicularis je tretji koncert v sklopu cikla Harmonia Concertans - Stara glasba na Novem trgu. Festival se bo nadaljeval v soboto s koncertom Norberta Rodenkirchena iz Nemčije in sklenil dan pozneje s koncertom skupine Fata la parte v atriju na Križevniški 2. V primeru slabega vremena bosta sobotni in nedeljski koncert v Mini teatru.

Posebnost koncerta Musica cubicularis bo igranje na izvirni orgelski pozitiv iz 1743, ki ga hrani Medobčinski muzej Kamnik. Zanimiv pa bo po zagotovilih organizatorjev tudi Rodenkirchen, ki se bo predstavil s programom Izganjalec podgan, ki ga je pripravil po srednjeveških zapisih o flavtistu, ki je z igranjem na flavto iz mest izganjal podgane.

Festival je del projekta z naslovom Ljubljanski sprehod skozi zgodovino - od Emone do srednjega veka. Projekt, ki ga Mini teater letos pripravlja že dvanajsto leto zapored, poleg festivala zaobjema še Srednjeveški dan v Ljubljani. Letošnje dogajanje pa bo obogatila še prireditev Dan Emone - odprava po jantar.

Sobotno dogajanje bo tako popestril prihod rimskih legionarjev, ki bodo spremljali repliko jantarnega voza, kakršen je nekoč vozil po rimskem cesarstvu. Zgodovinski sprehod skozi Ljubljano se bo ob 11. uri začel na Križevniški ulici, nato pa bo šel mimo Brega do Prešernovega trga in se mimo Kongresnega trga vrnil na Križevniško ulico. Dogodek Mini teater pripravlja v sodelovanju s poljskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Srednjeveški dan v Ljubljani bo v nedeljo med 10. in 18. uro potekal med Trgom francoske revolucije in Križevniško ulico. Postavljen bo viteški tabor, ne bo pa manjkalo niti srednjeveške glasbe in ustvarjalnih delavnic, družabnih iger za otroke in plesa.