Na hitro prelistano 1.10.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. oktobra - Pri založbi KUD Lema so izdali pesniško zbirko Mihaela Lajlarja Hiša na levi, pri založbi Piano pa prvenec kratkih zgodb Lamije Begagić z naslovom Obletnica mature. Pri Celjski Mohorjevi družbi so izšle črtice Jelke Peček z naslovom Rišem veliko srce, pri Didakti pa priročnik Igorja Cvetka Veliko malo prstno gledališče.

Ljubljana. Priročnik Igorja Cvetka Veliko malo prstno gledališče. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Igorja Cvetka Veliko malo prstno gledališče.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Mihaela Lajlarja z naslovom Hiša na levi. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Mihaela Lajlarja z naslovom Hiša na levi.
Foto: STA

Ljubljana. Črtice Jelke Peček z naslovom Rišem veliko srce. Foto: STA

Ljubljana.
Črtice Jelke Peček z naslovom Rišem veliko srce.
Foto: STA

Ljubljana. Kratke zgodbe Lamije Begagić z naslovom Obletnica mature. Foto: STA

Ljubljana.
Kratke zgodbe Lamije Begagić z naslovom Obletnica mature.
Foto: STA

HIŠA NA LEVI - DRUGA PESNIŠKA ZBIRKA MLADEGA SLOVENSKEGA PESNIKA

Hiša na levi je druga samostojna pesniška zbirka Mihaela Lajlarja, ki prinaša tenkočutne intimne lirične izpovedi v prostem verzu, ki nadaljujejo in nadgrajujejo izpovednost iz pesnikove prve zbirke Dotikanja (VED, 2005). Kot je v spremni besedi zapisala Veronika Dintinjana, pesnik govori tako z glasbo kot s tišino. "Ko odpremo vrata, začutimo pesmi, kako dihajo med kompaktnimi in kratkimi zidovi verzov. Premolke uravnotežajo natančne, a še vedno dovolj odprte besede, brez balasta, brez odvečne ali preobložene metaforike. Ton za tonom, odmev za odmevom, kot skrivnostni jezik, ki pove vse, ko je najbolj tih. Čeprav iz mnogih sob, je hiša enovita, zavita v atmosfero meditativnosti, skoraj zasanjanosti," piše Dintinjana, ki pesniško zbirko označuje kot "knjigo, napisano za dvojino". Lajlar (1981) je, kot je ob njegovem pesniškem prvencu zapisal Boris A. Novak, eden izmed najbolj nadarjenih in vsestranskih ustvarjalcev generacije, ki vstopa na slovensko kulturno sceno. Je glasbenik in kantavtor, prodoren in razgledan mlad intelektualec, predvsem pa občutljiv pesnik.

OBLETNICA MATURE - PRVENEC MLADE AVTORICE IZ BIH

"Kljub temu da je Obletnica mature prvenec, zbirko odlikujejo zrela pisava, občutek za zaokroženost, učinkovito prepletanje perspektiv in prepričljiv jezik," je v spremni besedi zapisala prevajalka Đurđa Strsoglavec. Rdeča nit zgodb je (deseta) obletnica mature, na kateri nekdanji učenci 4. b pripovedujejo kratke odlomke iz svojega življenja. Vendar to niso klasične zgodbe, ki se pripovedujejo na obletnicah, pač pa odlomki iz življenj, kratka potovanja skozi stanovanja, spalnice, otroške sobe, postelje in avtomobile nekdanjih avtoričinih sošolcev, ki zdaj živijo v povojni Bosni in Hercegovini ali so se izselili. Kljub temu, da se vsi še predobro spominjajo vojne, je ne tematizira nobena zgodba. So pa zgodbe zaznamovane z njo, "kajti globoke rane, ki jih je povzročila, še dolgo ne bodo zaceljene; pečejo in skelijo in opominjajo, da bi lahko bilo drugače", je še zapisala prevajalka. Lamija Begagić se je leta 1980 rodila v Zenici, živi v Sarajevu. Je urednica otroških revij Kolibrić, Palčić in 5Plus. Piše za otroke in odrasle.

RIŠEM VELIKO SRCE - ZBIRKA AVTOBIOGRAFSKO OBARVANIH ČRTIC

Delo Jelke Peček (1950) je avtobiografsko zasnovana zbirka črtic iz obdobja njenega otroštva in odraščanja. Avtorica jo časovno in lokacijsko umesti v slovensko preteklost, v 60. in 70. leta prejšnjega stoletja na notranjsko podeželje in jo postavi v širši družinski krog in lokalno okolje. Skupinica sestričen in bratrancev preživlja počitnice svojega najzgodnejšega otroštva pri stari mami v Ložu, pozneje pa v vaški šoli poetičnega okolja Svete Trojice na Blokah pri svoji teti učiteljici. Predvsem deklice so tista epizodna stalnica, ki skozi dialoško interakcijo gibljejo upovedovalni tok iz ene črtice v drugo. Tok se običajno zgosti okrog osebe, ki vstopi v njihov svet in jih determinira z novo izkušnjo, zaznamovan pa je tudi s sporočilom iz sveta narave. A bistvo avtoričinih spominjanj je, kot je v spremni besedi zapisala Marjana Lavrič, onkraj časa in prostora. "Ni le nekaj, kar se je nekoč zgodilo; je jezik bližine, ki traja, je ena sama pokrajina srca".

VELIKO MALO PRSTNO GLEDALIŠČE - PRIROČNIK Z NAVODILI ZA USTVARJANJE PRSTNIH LUTK

Avtor Igor Cvetko v priročniku Veliko malo prstno gledališče staršem in vzgojiteljem ponuja predloge, kako naj se z igrami domačega otroškega izročila otroku približajo in ga uvedejo v svet umetnosti in kulture. Delo po besedah Jelene Sitar Cvetko, avtorice uvoda v knjigo, pomaga pri skupnem snovanju malih gledaliških miniatur na prstih, dlaneh in na rokah. Avtor otroka nagovarja z besedami: "Prsti so tvoji prijatelji in z njimi lahko počneš različne stvari. A pazi, imajo tudi čarobno moč, da te odpeljejo v deželo čudes. V krasno deželo, ki jo lahko ustvariš z lastnimi prsti. Gledališče. Poskusi in uživaj v njej, moj mali prijatelj."