Slovenija 30.9.2011 10:45

V Ljubljani tretja edicija festivala zvočnih umetnosti EarZoom

Ljubljana, 30. septembra - V projektnih prostorih Aksiome se bo ob 19. uri s skupinsko razstavo "Sounds of Europe: Disharmonious voices" (Zvoki Evrope: Disharmonični glasovi) začel 3. mednarodni festival zvočnih umetnosti EarZoom. Festival, ki poteka v organizaciji Inštituta za raziskovanje zvočnih umetnosti (IRZU), bo na več prizoriščih po Ljubljani potekal do 4. oktobra.

Skupinska razstava Zvoki Evrope se s predstavitvijo sodobne umetnosti v polju slišnega in vidnega skuša odmakniti od normalizirane fetišizacije zvoka, ne zgolj od medija zajemanja in obdelovanja "zvočnih krajin" ter multipliciranja estetskih raznolikosti, temveč tudi od zvoka in glasu kot samoumevnih danosti, so zapisali organizatorji festivala.

Namen razstave je soočenje različnih pristopov umetniške produkcije, ki se ukvarjajo z vprašanjem zvoka, glasu, (ne)vidnega, (ne)sliš(a)nega, oziroma s premislekom oblastnih struktur, ki določenemu glasu podeljujejo ali odvzemajo legitimnost. Razstavljali bodo Jan Anderzen, Nika Autor, Ana Hoffner, Aino Korvensyrja, Johannes Kreidler, Jovita Pristovšek in Elske Rosenfeld.

Festival EarZoom je sicer namenjen vzpostavljanju referenčne mednarodne platforme za razpravo o najnovejšem razvoju avdio-tehnoloških raziskovanj in umetniških trendov zvočnih praks. Letošnja edicija se bo po besedah organizatorjev z odmikom od fokusa na tehnologijo posvetila preizpraševanju potenciala zvoka, tako da bo soočila različne prakse sodobne umetnosti.

V okviru festivala bodo potekale številne predavanja in delavnice, eno izmed njih bo vodil začetnik zvočnega eksperimentiranja s strojno opremo Nicolas Collins. Kot je za STA povedal ustanovitelj IRZU Miha Ciglar, so delavnice namenjene približanju izobraževalnih aktivnosti na področju elektronske glasbe, saj manjka javnih institucij, ki bi posredovala ta znanja.

Med približno 30 festivalskimi gosti je tudi švedski skladatelj in glasbenik Atau Tanaka, ki bo skupaj s Adamom Parkinsonom izvedel štiriročni koncert za mobilni telefon.