Slovenija 2.10.2011 9:11

V Cankarjevem domu gala večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo

Ljubljana, 2. oktobra - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo 19.30 v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) potekal 11. gala večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo. Novembra bodo večer ponovili v Avditoriju Portorož, decembra pa še v SNG Nova Gorica in SNG Maribor.

Kitajska. Baletni copatki, balerine, balet. Foto: Xinhua/STA

Kitajska.
Baletni copatki, balerine, balet.
Foto: Xinhua/STA

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Gala večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo je eden najpomembnejših slovenskih dogodkov na področju nove slovenske baletne koreografije, odmeven pri obiskovalcih in medijih tako doma kot v tujini, so sporočili iz DBUS.

Koreografije so za baletni večer pripravili Tetiana Svetlična, Andrew John Stevens, Nastja Bremec in Michal Rynia, Milan Lazić, Tamara Divjak, Alena Medič, Dimitrij Popovski, Gaj Žmavc, Jasna Zavodnik ter Rosana Hribar in Gregor Luštek.

Nastopili bodo Evgenija Koškina, Petra Zupančič, Jan Ravnik, Zala Dodič, Luka Žiher, Mojca Majcen, Dana Petretič, Siniša Bukinac, Katarina Škrjanc, Mitja Obed, Eric Borrough ter Svetlična, Žmavc, Zavodnikova, Hribarjeva in Luštek.

Zanimanje za sodelovanje v okviru gala večerov novih baletnih koreografij na slovensko glasbo iz leta v leto narašča, predvsem v zadnjem času pa se odziva tudi vse več tujih ustvarjalcev. Dogodku daje posebno razsežnost sodelovanje slovenskih zamejcev.

Glavni namen gala večerov, ki potekajo od leta 2000, ostaja vsa leta enak. Dogodek goji željo po nadaljevanju glasbeno-baletne tradicije na Slovenskem, skrbi za mlade in hkrati ponuja še neodkriti baletno-plesni koreografski potencial v povezavi z vrhunskimi, doma in v mednarodnem prostoru uveljavljenimi umetniki, so sporočili iz DBUS.