Slovenija 3.10.2011 4:00

Začenja se Teden otroka, ki je letos posvečen 50. obletnici Bralne značke

Ljubljana, 3. oktobra - Z današnjim Svetovnim dnevom otroka se začenja letošnji teden otroka, ki je tokrat posvečen 50. obletnici bralne značke in poteka pod sloganom Pojdiva s knjigo v svet. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) želijo otroke opozoriti na pomen branja, starše pa spodbuditi k razmišljanju o dostopnosti kakovostne knjige otrokom.

Generalna sekretarka pri Zvezi prijateljev mladine Majda Struc je za STA že pred dnevi dejala, da želijo v letošnji poslanici tedna otroka najmlajše in njihove starše opozoriti na branje in na kakovostne knjige, ki otrokom zagotavljajo bralno pismenost. Slogan Pojdiva s knjigo v svet je posvečen 50. letnici bralne značke, obenem pa bo vodilo številnih prireditev, ki bodo potekale med 3. in 9. oktobrom. Teh bo letos okoli 500.

Struceva je povedala, da otroci danes še vedno veliko berejo, vendar je pomembno tudi, kaj berejo. V letošnjem tednu otroka želijo starše opozoriti na pravilno izbiro knjig, predvsem kakovostnih, saj kot pravi Struceva, je danes izbira knjig ogromna, znajti se v pestri zbirki pa je umetnost in znanje.

Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije je v okviru Tedna otroka pripravila akcijo Z igro do dediščine. V tem tednu se bodo v muzejih in galerijah, teh je skupaj okoli 40, odvijale različne razstave, družinski programi in druge javne prireditve. Otroci in družine bodo v tem tednu imeli prost vstop v muzeje in galerije, ki sodelujejo pri projektu.

Celoten program akcije je predstavljen v brošurah, ki so dostopne po celi Sloveniji, objavljen pa je tudi na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije.