Slovenija 2.10.2011 18:05

Mali diktator je najboljša predstava 50. Linhartovega srečanja

Postojna, 2. oktobra - S slavnostno akademijo ob visokem jubileju ter podelitvijo nagrad matiček se je danes v Postojni končalo 50. Linhartovo srečanje. Matička za najboljšo predstavo v celoti je za predstavo Mali diktator režiserke Tijane Zinajić in dramaturga Andreja Jakliča prejelo Šentjakobsko gledališče Ljubljana.

Žirijo festivala so letos sestavljali dramatik Tone Partljič kot predsednik žirije, igralka in dramatičarka Draga Potočnjak ter igralec in izredni profesor za odrski govor na AGRFT Tomaž Gubenšek.

Matička za najboljšo predstavo v celoti je za predstavo Mali diktator prejelo Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Predstavi je pripadla še ena nagrada, saj je Mario Dragojević prejel matička za najboljšo glavno vlogo Adenoida Hynkela in brivca.

Podeljena sta bila še dva matička - za izviren pristop ga je prejelo Kulturno društvo K za predstavo Plešasta pevka, matička za moško vlogo pa Darko Zupanc za vlogo Geronta v predstavi Scapinove zvijače.

Podeljena so bila tudi tri posebna priznanja žirije - priznanje za ansambelsko igro je prejel KUD Studio Gledališče Maribor za predstavo Stari časi, priznanje za moško vlogo Božidar Tabaj za vlogo Porterhousa v predstavi Zbeži od žene Dramskega odseka PD Štandrež ter priznanje za moško vlogo Niko Turk za vlogo Ivana Vasiljeviča Lomova v predstavi Snubač Gledališke skupine KD Slomšek Slovenska Bistrica.

Na 50. Linhartovem srečanju, ki je potekalo od četrtka, se je za najboljšo predstavo v tekmovalnem delu potegovalo osem amaterskih gledaliških skupin.

Obiskovalcem so se predstavili igralci Kulturnega društva K iz Žirovnice s Plešasto pevko, KUD Studia Gledališče Maribor s predstavo Stari časi, Gledališča GGNeNi KD Teater Grosuplje s Svetniki, Društva Smoteater Majšperk s Scapinovimi zvijačami, Gledališke skupine KD Slomšek iz Slovenske Bistrice s Snubačem in Medvedom, KUD Zarje Trnovlje - Celje s predstavo Knezi Celje - skrivnost gradu Ojstrica, Dramskega odseka Prosvetnega društva Štandrež s komedijo Zbeži od žene in Šentjakobskega gledališča Ljubljana s predstavo Mali diktator.

V spremljevalni program so organizatorji uvrstili še dve predstavi, in sicer zmagovalno predstavo Festivala Vizije Jack Ali v izvedbi Teatra Šentjanž iz Avstrije ter gostujočo predstavo iz Hrvaške Čudo braće Grimm v izvedbi Teatra Gaudeamus, Kulturnega centra Pešćenica iz Zagreba.

Po vsakem festivalskem dnevu so potekale okrogle mize o videnih predstavah, ki jih je vodila dramaturginja in gledališka kritičarka Ana Perne, danes pa so člani žirije za udeležence izvedli še tri gledališke delavnice.