Slovenija 12.11.2011 10:00

Na Dunaju odpira vrata prvi slovenski center v tujini

Dunaj/Ljubljana, 12. novembra - Na Dunaju odpira vrata prvi Slovenski kulturni informacijski center (Skica) v tujini, katerega poslanstvo je predstaviti kreativno in inovativno misel slovenskega prostora avstrijski javnosti. Skica je projekt treh ministrstev - za zunanje zadeve, kulturo ter za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Avstrija. Dunaj, turizem. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija.
Dunaj, turizem.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Avstrija. Dunaj. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija.
Dunaj.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Avstrija. Dunaj, turizem, kočija. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija.
Dunaj, turizem, kočija.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Skica, ki bo predvidoma začela delovati konec leta, ne bo ponujala samo kulturnih vsebin, kot je običajno za tovrstne centre, velik poudarek bo tudi na znanosti, kar je v primerjavi z drugimi centri posebnost, je za STA povedala vodja Skice Ana Novak, ki je doslej vodila sektor MZZ za globalne izzive. V središču bodo na voljo tudi umetniški atelje ter bivališči za umetnike in znanstvenike.

Ambicija Skice je tudi, da postane vzorčni model za podobne prihodnje centre v drugih prestolnicah, kot so Pariz, Berlin in London. Letos bo prvenstvena naloga Skice podpora Evropski prestolnici kulture v prihodnjem letu, in sicer tako s pripravo razprav med slovenskimi in avstrijskimi mesti, ki so že sodelovala pri Evropski prestolnici kulture (EPK), kot s predstavitvijo posameznih projektov slovenskega EPK na Dunaju.

"Prostore je potrebno osvežiti, odpreti prostor, tudi v okolico, mora se videti, da se nekaj dogaja, mora biti vabljiva tudi za nekoga, ki gre po ulici... Namen Skice bo tudi povezati znanost in gospodarstvo, vzpodbujati tovrstno povezovanje, predvsem v prihodnost uprte znanosti in vede," je načrte razkrila Novakova.

Skica, ki bo organizirana kot dislocirana enota slovenskega veleposlaništva na Dunaju, bo domovala v prostorih slovenskega študentskega doma Korotan, ki ga je slovenska vlada kupila septembra 2009. Tako naj bi Skica študentskemu domu, kot tudi hotelu Korotan, prinesla dodano vrednost.

A ideja Skice ni, kot je povedala Novakova, da bodo vse prireditve samo v Korotanu. Namen je, da se odpre v avstrijski prostor in se poveže z avstrijskimi partnerji. Imela bo tudi lastno celostno podobo in spletno stran, ki pa bo povezana s stranjo culture.si.

Za prenovo prostorov in programsko delovanje bodo imeli letos na voljo okoli 335.000 evrov, prihodnje leto pa približno enako vsoto. "Sredstev je dovolj za seme, da bomo lahko šli v koprodukcije, se navezali na gospodarstvo, iskali sponzorje in našli pravo občinstvo," je pojasnila Novakova.

"Idej je veliko. Pred nami je Maribor 2012, vrsta projektov, ki se navezujejo na Expo 2012 in želel bi si, da bi Skica začela čimprej delovati," pa je povedal slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, sicer pobudnik ustanovitve Skice. Na Dunaju prav tako na pobudo veleposlanika že deluje Slovenski forum. Ta povezuje več kot 40 držav, ki Slovenijo diplomatsko pokrivajo z Dunaja.

Skica naj bi prvotno uradno odprla svoja vrata septembra, a se je njeno uradno odprtje premaknilo na konec leta, ker je bilo potrebno dodatno skleniti pogodbo o uporabi prostorov.