Slovenija 3.10.2011 13:50

Kostanjeviški Pogled 6 v podporo likovnim umetnikom

Kostanjevica na Krki, 3. oktobra - V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so ob zaprtju bienalne razstave Pogled 6 - Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj danes predstavili še njen katalog. Snovalci razstave iz slovenskih območnih galerij so s pregledom domačega likovno-umetnostnega snovanja želeli podpreti likovne umetnike in hkrati opozoriti na njihov vse težji položaj.

Kot je povedala kustosinja razstave, njena pobudnica in kustosinja kostanjeviške galerije Barbara Rupel, so želeli z bienalno razstavo, pri kateri so s predlogi sodelovale slovenske regionalne umetnostne galerije, ki redno spremljajo razvoj sodobne likovne umetnosti v svojem okolju in širše, poudariti tudi kakovostno razliko med umetniškim in ljubiteljskim ustvarjanjem.

Sicer so s prirejanjem bienalnih pogledov na območno likovno umetnost v kostanjeviški galeriji začeli pred desetletjem, z razstavo Pogled 6 pa so po besedah Ruplove prerasli območni okvir Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter ga - z izjemo ljubljanskega območja, ker tamkajšnja galerija pri razstavi ni želela sodelovati - razširili na vso Slovenijo.

Za omenjeno razstavo so sodelujoči regionalni kustosi izbrali po eno likovno delo dveh območnih umetnikov, nastalo na temo lokalnega okolja v minulih dveh letih. Pred odprtjem postavitve so za najboljše delo na razstavi izglasovali sliko novomeškega slikarja Uroša Weinbergerja. Avtorja bodo nagradili s postavitvijo samostojne razstave v prihodnjem letu.

Poleg Weinbergerja so se na razstavi Pogled 6 s svojimi deli predstavili Dubravko Baumgartner, Vesna Blagotinšek, skupina BridA, ki jo sestavljajo Sendi Mango, Jurij Pavlica in Tom Kerševan, Robi Caglič, Ana Čigon, Andreja Džakušič, Milan Golob, Maja Hodošček, Jurij Kalan, Anja Kranjc, Ganij Llalloshij, Martina Mihoković, Maja Pučl, Jože Slak, Natalija Šeruga, Marko Tušek in Tanja Vergles.

Ob kostanjeviški galeriji pri projektu sodelujejo Galerija Murska Sobota, Galerija sodobne umetnosti Celje, Galerija Velenje, Gorenjski muzej Kranj, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Mestna galerija Nova Gorica, Obalne galerije Piran in Umetnostna galerija Maribor.

Skupinska bienalna razstava in razstava nagrajenega umetnika bosta v prihodnje gostovali po vseh galerijah, ki so sodelovale pri postavitvi.