Slovenija 5.10.2011 5:00

Revija Stripburger na festivalu animiranega filma v Bukarešti

Bukarešta, 5. oktobra - Revija Stripburger bo z razstavo Pozdravi iz Striponije in animiranim filmom Stripburger v gibanju gostovala na mednarodnemu festivalu animiranega filma Animest, ki bo v Bukarešti potekal od 7. do 16. oktobra. Razstavo bodo v prostorih bodoče galerije na ulici Jean-Louis Calderon odprli 8. oktobra, projekcija animiranega filma pa dan kasneje.

V Bukarešti bodo Stripburger in Striponijo zastopali režiser animiranega filma Stripburger v gibanju Boris Dolenc, soustvarjalca razstave Pozdravi iz Striponije Marko Kociper in Matei Branea, kustosinja in urednica pri Stripburgerju Katerina Mirović in Andrej Štular. Pogovora z avtorji, ki bo na programu 9. oktobra, se bodo iz slovenske odprave poleg Kocipra udeležili še Kaja Avberšek, Jakob Klemenčič, Matej Lavrenčič, Gašper Rus in Matej Stupica.

Razstava Pozdravi iz Striponije je nastala na podlagi sodelovanja številnih evropskih stripovskih združenj s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Slovenskega etnografskega muzeja, Kinodvora in festivala Animateka. Prvič je bila postavljena oktobra 2009 v Slovenskem etnografskem muzeju.

Striponija je domovina vseh striparjev tega sveta. Po Striponiji obiskovalca popelje stripovski vodnik, ki predstavlja pokrajine nove države pred njeno združitvijo in tudi po njej, ter njen aktualni zemljevid. Priznani državljani pripovedujejo zgodbe o domovinah drugih prebivalcev enotne države Striponije.

Postavitev Pozdravi iz Striponije je med drugim gostovala že v Bologni, Helsinkih, Londonu, Pragi in Linzu. Gostovanje v Bukarešti zaključuje predstavitev razstave po Evropi, so sporočili iz zavoda za umetniško in kulturno produkcij Forum Ljubljana.

Idejo za animirani film Stripburger v gibanju je Dolenc dobil ob prebiranju avtorskih stripov iz omenjene revije. Režiser je "oživil" filme osmih avtorjev in avtoric, različnih narodnosti z naslovi Vlak ljubezni, Mesija, Veveriček, Megla, 8. smrtni greh, Religije, Poletna sapica in Moški za Malin. Nekaj več kot polurni animirani film je nastal ravno ob lanski 18. obletnici obstoja revije Stripburger.