Slovenija 5.10.2011 13:43

Drugogodbena jesen z Warsaw Village Band in Estrello Morente

Ljubljana, 5. oktobra - Festival Druga godba bo dočakal jesensko izdajo. Osrednje dogajanje bo strnjeno med 2. in 5. novembrom, ko bodo v Ljubljani gostovali etnofolk zasedba Warsaw Village Band ter priznana pevka flamenka Estrella Morente. V sklopu Druga godba 27+ bodo potekale tudi diskusijske delavnice, sklenil pa ga bo decembrski nastop zvezde novega soula Nneke.

Prvi koncert v sklopu Druga godba 27+ bo na vrsti 3. novembra, ko bo v Kinu Šiška nastopil Warsaw Village Band. Gre za sedemčlansko zasedbo, ki je v desetih letih obredla štiri kontinente in zunaj Poljske odigrala več kot 400 koncertov. Njihov zadnji album "Infinity" je preplet elektronike, nenavadnega poljskega bluesa in plesnega razpoloženja. Zasedba si bo oder delila s slovensko skupino Brina, ki bo predstavila novi album Slečena koža, so sporočili iz Zavoda Druga godba.

Estrella Morente bo 5. novembra nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Morentejeva izhaja iz ene najbolj poznanih flamenko družin v Španiji. Njen oče Enrique Morente, ki je umrl decembra lani, je veljal za enega največjih izvajalcev flamenka vseh časov. Morentejeva nadaljuje njegovo pot, saj so jo že večkrat razglasili za najboljšo pevko te zvrsti. Med drugim je posodila glas Penelope Cruz, ko je v filmu Vrni se Pedra Almodovarja "odpela" njeno pesem "Volver" z albuma "Mujeres". Koncert Morentejeve bo odprl tudi serijo petih koncertov Glasbe sveta v sezoni 2011/12.

Zaključek letošnjih drugogodbenih dogajanj bo v znamenju velikega koncerta Nneke v Kinu Šiška. Glasbenica si je Ljubljano izbrala za predzadnjo postajo na dvomesečni zahodnoevropski turneji, ki spremlja izid njenega tretjega albuma "Soul Is Heavy". Nneka Egbuna je zvezda novega soula z izjemnimi vokalnimi sposobnostmi in visoko stopnjo družbene angažiranosti. Njen koncert bo uvedla Severa Gjurin ob spremljavi kitarista Dejana Lapanje.

V spremljevalnem programu jesenskega dela festivala bodo potekale tri diskusijske delavnice. Prva z naslovom Sevdah-lab bo na vrsti že 25. oktobra pod vodstvom Damirja Imamovića. Pevec, ki je sklenil spomladanski del 27. Druge godbe, bo udeležence s svojo osebno izpovedjo popeljal v globine sevdaha.

Na diskusijski delavnici bodo 2. novembra gostovali člani skupine Warsaw Village Band, ki se bodo dotaknili teme Kako tradicionalne godbe približati mlajšim generacijam, 5. novembra pa bo Ana Pandur Predin vodila pogovor o vlogi flamenka v kontekstu evropske kulturne dediščine. Na slednji bo o svoji karieri spregovorila tudi Estrella Morente.

Organizatorji so se spomladi zbali, da jesenski del ne bodo uspeli izpeljati, a jim je na koncu to vendarle uspelo, saj so pridobili evropska sredstva iz programa Kultura Evropske komisije. Program sta finančno podprla tudi ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, pri pripravi pa so sodelovali še Cankarjev dom, Kino Šiška in veleposlaništvo Kraljevine Španije.