Na hitro prelistano 8.10.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. oktobra - Pri založbi Modrijan so izdali roman francoske pisateljice Marie NDiaye Tri močne ženske ter vodnik po Ljubljani avtoric Mateje Jeraj in Jelke Melik. Založba Ved je izdala roman Mateja Krajnca Anthurium, pod okriljem Energetika.net pa je izšla eko knjiga Hišek in Sonček avtorice Alenke Klopčič z ilustracijami Marte Bartolj.

Ljubljana. Roman avtorja Mateja Krajnca z naslovom Anthurium. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorja Mateja Krajnca z naslovom Anthurium.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Ljubljana - vodnik po mestu in njegovi zgodovini. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Ljubljana - vodnik po mestu in njegovi zgodovini.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtoric Alenke Klopčič in Marte Bartolj z naslovom Hišek in Sonček. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtoric Alenke Klopčič in Marte Bartolj z naslovom Hišek in Sonček.
Foto: STA

Ljubljana. Roman avtorice Marie NDiaye z naslovom Tri močne ženske. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorice Marie NDiaye z naslovom Tri močne ženske.
Foto: STA

TRI MOČNE ŽENSKE - ROMAN FRANCOSKE AVTORICE SENEGALSKE KRVI O BRIDKI USODI TREH ŽENSK

Roman Tri močne ženske sestavljajo tri zgodbe, bridke usode treh žensk, ki jih povezujejo drobni narativni elementi. Norah je morala zapustiti Pariz, svojo družino in odvetniško kariero ter oditi k očetu v Afriko. Srečanje z nekdanjim egocentričnim tiranom se spremeni v pravi preizkus, ki ogrozi tako njen zakon in odnos do hčere kot tudi njen razum. Afričanka Fanta je zapustila rodni Senegal in svoje delo ter sledila možu Rudyju v Francijo, kjer hira v povprečnem in omejenem življenju nekje na francoskem podeželju. Mlada Khady pa je po moževi smrti prisiljena zapustiti njegovo družino. Poskuša se prebiti proti Franciji, kjer naj bi se pridružila daljni sorodnici, toda tragično potovanje skupaj z drugimi ilegalnimi prebežniki je ne pripelje nikamor. Tok pripovedi glavnih likov prepleta njihov zunanji in notranji svet in na njunem spoju odškrtne tudi vrata v magično. Pisateljica je to večplastno resničnost ustvarila z mojstrsko sintezo liričnosti in psihološke analitičnosti. Sicer je Marie NDiaye (1967), francoska pisateljica senegalske krvi, svoj prvi roman objavila že pri 17 letih, za roman Rosie Carpe (2001), ki je izšel tudi v slovenščini v prevodu Saša Jerele, si je prislužila nagrado Femina. Za pričujoči zadnji roman, izdan leta 2009, pa je prejela Goncourtovo nagrado in mednarodno nagrado Hiše svetovnih kultur.

LJUBLJANA - NOV VODNIK PO SLOVENSKI PRESTOLNICI, TOKRAT NAMENJEN ODRASLIM BRALCEM

Delo Ljubljana je prenovljen, razširjen in dopolnjen vodnik, ki je pred leti izpod peresa istih avtoric izšel pod naslovom Spoznajmo Ljubljano in je bil namenjen zlasti otrokom in mladini. Tokratni vodnik pa je namenjen najširšemu krogu uporabnikov, še posebej tistim, ki jih zanimata zlasti zgodovinska in kulturna podoba slovenske prestolnice. Posebnost vodnika je, da mesta ne obravnava po posameznih predelih, temveč tematsko. Uvodu sledijo poglavja o mestni zgodovini, največji del vodnika pa je namenjen predstavitvi turističnih informacijskih središč, ulic, trgov, mostov, cerkva, muzejev, galerij in drugih mestnih znamenitosti. Knjiga vsebuje tudi poglavje o trgovinah, gostilnah, hotelih, športu in zabavi. Vodniku so dodani opisi in kartografski prikaz nekaterih izbranih poti za hiter ogled mesta ter uporabni naslovi in praktične informacije za mestne obiskovalce. Knjiga ima več arhivskih slik, ki prikazujejo Ljubljano v različnih zgodovinskih obdobjih, tri zemljevide in 300 fotografij. Delo je uredil Jurij Senegačnik.

ANTHURIUM - KRAJNČEV ROMAN, "KI NI NAMENJEN NIKOMUR", ZNA PA BITI V UŽITEK POZNAVALCEM LITERATURE

"Pričujoči roman ni namenjen nikomur.(...) Utegne pa biti v užitek bralcu, ki nekaj malega ve o literaturi," je v spremni besedi zapisala pisateljica in literarna zgodovinarka Katarina Marinčič. Kranjčevo romanopisje, v določeni pa celotna njegova umetniška ustvarjalnost, utegne po besedah Marinčičeve na naključnega bralca ali poslušalca delovati kot predimenzionirana šala. "Kdor ne razume sam od sebe, najbrž niti z razlago ne bo razumel." Krajnc je tehnično dovršen pisatelj, izučen obrtnik, je neke vrste literarni kubist, umetnik z očitno nujo po plastenju, razmikanju in prekrivanju perspektiv. Njegova literatura je prvinska, spontana, prekipevajoča, še dodaja Marinčičeva. Matej Krajnc (1975) je prvo pesniško zbirko izdal pri 13 letih. Leta 2002 je postal najmlajši član Društva slovenskih pisateljev. Doslej je izdal okoli 25 proznih in približno toliko pesniških del. Je tudi avtor številnih prevodov in glasbenih del.

HIŠEK IN SONČEK - NOVA EKO SLIKANICA, TOKRAT S TEMATIKO SONČNE ENERGIJE

Zgodba slikanice z naslovom Hišek in Sonček opozarja na pomen sončne energije, govori pa o Hišku, ki se seznani s poletjem kot letnim časom z veliko sončnimi dnevi. Hišek pri tem spozna, da je iz sončne energije mogoče proizvesti električno energijo, obenem pa se zave, da je treba z energijo ravnati preudarno. Zgodbica prikazuje, da je energija nekaj živega in da prihaja iz našega okolja. Prisrčne ilustracije so delo Marte Bartolj, ki je ilustrirala že vrsto slikanic Alenke Klopčič z ekološko problematiko.