Slovenija 4.10.2011 14:49

V Kinu Šiška koncert ob rojstvu nove družine glasbil

Ljubljana, 4. oktobra - V Kinu Šiška bo v sredo pod imenom Protho nucleus svetovna premiera nove družine glasbil - helikonov. Zamisel zanje se je porodila slovenskemu glasbeniku Igorju Krivokapiću, uresničilo jo je nemško podjetje Melton. Štiri nova glasbila, ki ustrezajo štirim tonskim obsegom, bodo prvič zazvenela na koncertu pod vodstvom Izidorja Leitingerja.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Krivokapić je, kot je povedal na današnji predstavitvi, pred desetimi leti v Trbovljah naletel na velikanski instrument, ki se je imenoval cesarski bas. Glasbilo so dali obnoviti in ga predstavili na svetovnem kongresu tubistov. Njegova pobuda, da bi instrument začeli izdelovati, je bila sprva zavrnjena, ne pa tudi zamisel, da bi začeli izdelovati celotno družino teh glasbil.

Zvočnost tega starega instrumenta so, tako Krivokapić, hoteli spraviti v vse glasove in narediti kompaktno družino glasbil toplega zvena, kot je človeški glas, in veličastnosti, kot so orgle. Posluh za to je izkazalo nemško podjetje Melton, po Krivokapičevih trditvah vrhunska firma na področju gradnje glasbil.

Krivokapić se je s svojo vizijo, da bi iz novih trobil sestavili simfonični orkester, obrnil na Goethe inštitut. Ta je projekt podprl, saj je v novih instrumentih po besedah direktorja inštituta Hendrika Kloningerja zaznal nov umetniški izziv. Iz prvotno slovensko-nemškega sodelovanja pa je projekt kasneje dobil evropske razsežnosti, saj sta k njemu pristopila še Francoski Institut Charles Nodier in švicarsko veleposlaništvo.

V Kinu Šiška bo v sredo mogoče slišati štiri helikone, od sopranskega do basovskega, v sozvočju z dvema saksofonoma in dvema tolkaloma. V oktet so se združili nemški, francoski, švicarski in slovenski glasbeniki pod vodstvom Izidorja Leitingerja, ki je prav za to priložnost napisal štiri nove skladbe. Toda bolj kot koncert bo to slovesnost ob invaguraciji novih instrumentov, je ocenil Krivokapić.

Sredin koncert bo sicer šele uvod, ki bo vodil k simfoničnemu orkestru Jedro, v katerem se bodo helikoni predstavili v celoti - poleg sopranskega, altovskega, tenorskega in basovskega so namreč izdelali tudi baritonskega in kontrabasovskega. Kakšna točno bo zasedba, še ni jasno, po Krivokapićevih besedah pa načrtujejo najmanj 28 glasbenikov. Orkester, ki bo skladateljem omogočil nove izrazne možnosti, se bo v polni zasedbi in z novimi deli po napovedih vodje glasbenega programa v Kinu Šiška Matjaža Mančka predstavil oktobra 2012.