Slovenija 6.10.2011 8:28

Skočir v prestolnici zaključuje razstavni niz ob 60-letnici

Ljubljana, 6. oktobra - Akademski slikar Rudi Skočir niz razstav po šestih slovenskih krajih, s katerimi obeležuje svoj življenjski jubilej, zaključuje v Ljubljani. Prvo razstavo bodo odprli drevi ob 19. uri v galeriji ISIS, od 12. oktobra pa bo odprta še razstava na Ljubljanskem gradu. Na ogled bodo trije ciklusi - Rojenice in sojenice, Moje kraljice in Izgubljeni raj.

Razstavi sta del "razstavne turneje", ki jo je Skočir pričel v Kobaridu, kjer se se rodil, in nadaljeval tako, kot ga je nesla pot v življenju vse do Ljubljane. Tako so se v nizu znašli še Tolmin, Nova Gorica, Idrija in Koper.

Za niz jubilejnih razstav je avtor pripravil premišljen repertoar interpretacij ženske figuralike, ki mu pomeni temeljno upodabljajočo in izpovedno motiviko, so sporočili iz galerije ISIS.

Razstavljene cikle Rojenice in sojenice, Moje kraljice in Izgubljeni raj zaznamuje ženska figura. Lik ženske, ki jo išče v svojem likovnem svetu, nosi vse tisto, kar ima na človeku rad. Tako nastane domišljijski obraz, za katerim se skriva konkretna oseba, ki ostaja skrivnostna, čeprav so na slikah prisotni simboli, ki jo definirajo, na primer datumi, inicijala in drugi.

Za razliko od cikla Rojenice in sojenice, v katerem je ob žensko figuro napovedovalke usode postavil nebogljenega otroka, ki mu začrtuje njegovo usodo, cikel Moje kraljice zaznamujejo močne, sočne in optimistične barve. V ciklusu Izgubljeni raj pa se ozira nazaj v mladost, v čas, ki je minil.

Akademski slikar in grafik Skočir (1951) je ustvaril bogat in raznovrsten likovni opus, ki obsega risbe, slike, grafike, zidne tehnike, vitraže, male plastike in knjižne ilustracije. Predstavil se je na 140 samostojnih razstavah, se udeležil okrog 300 skupinskih razstav ter prejel vrsto nagrad. Ilustriral je tudi več kot 50 knjig.

V svojem slikarstvu se kot slogovni perfekcionist vedno znova odlikuje s sugestivno in rutinirano risbo in žlahtnim kolorizmom. Vsebino njegovih slik pa zaznamuje izrazna moč sporočil, ki združuje racionalne, čutne, emocionalne in intuitivne prvine. Skočirjevo slikarstvo se manifestira kot sinteza intimne izpovedi ter širše antropološke in eksistencialne problematike, so še sporočili iz galerije.