EPK 2012 16.10.2011 11:30

Za program EPK letos pet milijonov evrov

Maribor, 16. oktobra - V letošnjem letu je za financiranje programov evropske prestolnice kulture (EPK) zagotovljenih pet milijonov evrov. Po besedah programskega direktorja Mitje Čandra so poskušali podpreti predvsem tiste programe, za katere je potrebno razvoj nujno omogočiti že v letu 2011, da bi lahko v letu 2012 polno zaživeli.

Maribor. Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Suzana Žilič-Fišer. Mitja Čander. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Suzana Žilič-Fišer. Mitja Čander.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Mitja Čander. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Mitja Čander.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sredstva so zagotovili mariborska občina, ministrstvo za kulturo, partnerska mesta in Evropska unija (nagrada Meline Mercouri). Za financiranje koprodukcijskih programov je namenjenih 3,2 milijona evrov, za lastno produkcijo zavoda Maribor 2012 pa 1,8 milijona evrov.

Izbor programov za sofinanciranje v letošnjem letu je opravil Čander. Kot je dejal v izjavi za STA, so med njimi programi, ki jih je kot ključne za EPK določil že njegov predhodnik na položaju Aleš Novak in jim namenil sredstva že lani, ter dodatno programi, ki jih je kot takšne ocenila sedanja ekipa. "Hkrati smo morali vložiti sredstva v produkcijo celotnega programa EPK, torej v vse štiri programske sklope, ki so nastali na novo in ki bremenijo programski del financiranja celotne zgodbe," je pojasnil Čander.

Finančno najzahtevnejši projekti so locirani v Mariboru. Po Čandrovih besedah je to posledica prioritet, ki si jih je mestna politika zastavila že pred leti. Hkrati je dejstvo, da Mariboru pripada največji delež programskega denarja, saj to mesto največ prispeva v skupni proračun.

Največji delež denarja, natančneje 430.000 evrov, je letos pripadel Festivalu Maribor, ki sodi pod okrilje Društva Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Ta je iz naslova EPK že lani prejel 350.000 evrov, kar je bilo daleč največ v primerjavi z ostalimi sofinanciranimi projekti.

"Festival Maribor se je razvil v preteklih letih kot specifičen festival v tem delu Evrope, z rezidenčnim orkestrom. Hkrati je bil ena od dveh, treh osrednjih prioritet mestne kulturne politike," je pojasnil Čander. Obenem je dodal, da so skupna programska sredstva EPK manjša od pričakovanih, zato se bo v prihodnjem letu tudi Festival Maribor moral prilagoditi razmeram.

Sredstva v višini 300.000 evrov so namenili projektu Črne maske v produkciji mariborske in ljubljanske opere. Premiera skupno okoli 720.000 evrov vrednega projekta bo 14. januarja 2012 tudi odprla EPK.

Narodnemu domu Maribor je za Festival Lent pripisanih 250.000 evrov, poleg tega pa še 120.000 za Art Kamp, ki zadnja leta poteka vzporedno s Festivalom Lent v mestnem parku. Festival je v Mariboru že stalnica, v letu 2012 pa naj bi pod geslom Na križišču svetovnih kultur dobil širše razsežnosti.

Hiša knjig je dobila 105.000 evrov za projekt Dvanajst, v okviru katerega bodo vsak mesec v Sloveniji gostili mednarodno uveljavljenega intelektualca. Ob vsakem obisku bo izšel slovenski prevod predavanj nastopajočega, v zadnji, 13. knjigi pa naj bi zbrali vse prispevke. Knjigo bodo razdelili občanom.

Atelje Japelj je letos dobil 90.000 evrov oziroma trikrat več kot lani za projekt Jančarstadt oziroma Severni sij. Ta predvideva označitev 12 lokacij, prepoznavnih iz romanov mariborskega pisatelja Draga Jančarja. Pisatelj bo na teh mestih prebiral svoja dela in gostil pisatelje iz tujine.

Po 70.000 evrov letošnjega programskega denarja EPK sta dobila novoglasbeno gledališče Maribor, ki sodi pod okrilje Carmine Slovenice, ter Pokrajinski muzej Maribor za razstavo kositrnih vojakov. Lutkovnemu gledališču Maribor je pripadlo 55.000 evrov za projekt Lutke Minority. Po 50.000 evrov pa je šlo za Mednarodni orkester Maribor in za mladinski projekt Mladibor.