Slovenija 8.10.2011 8:30

Predstava Makarovičeve Sapramiška 2 že petdesetič na odru

Ljubljana, 8. oktobra - Predstava Svetlane Makarovič Sapramiška 2 - Sapramišja sreča v režiji Roberta Waltla bo danes v Mini teatru doživela svojo 50. ponovitev. Predstavo o Sapramiški, v kateri igrata tudi Makarovičeva in Waltl, so premierno uprizorili 28. januarja v Ljubljani, z njo pa so gostovali tudi po drugih slovenskih krajih in v Avstriji.

Ljubljana, MOL. Književnica in igralka Svetlana Makarovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, MOL.
Književnica in igralka Svetlana Makarovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sapramišja sreča je nadaljevanje priljubljene pravljice o miški, ki tokrat išče srečo. Sprva noče poslušati prijateljev, ki ji svetujejo, naj popravi razmajano hiško, preden bo prišla zima. Ošabno jih zavrne, ko pa snežni metež podre njeno hiško, je prepričana, da v življenju nima sreče. Obupana in jezna odžene prijatelje, ki ji ponudijo pomoč.

Samo Regica se ne pusti odgnati in Sapramiški zaupa staro modrost: "Kadar si najbolj nesrečna, se spomni, da je vsak svoje sreče kovač." Po številnih peripetijah Sapramiška spozna, da je prava sreča prijateljstvo, ki ga je treba "kovati in skovati skupaj". Ko ji prijatelji pomagajo popraviti hišico, si reče: "Kakšna sreča, da imam srečo".

Predstava Sapramišja sreča, ki jo imenujejo kar Sapramiška 2, je nastala po istoimenski knjigi, ki jo je Makarovičeva objavila leta 2008. Delo je za oder priredil Waltl. Glasbo, ki vključuje sedem novih skladb, je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar. Za vizualno podobo skrbi tandem son:DA (Metka Golec in Miha Horvat), koreografija je delo Natalije Manojlović, kostumi pa Ane Savić Gecan.

Poleg Makarovičeve kot Veverice in Waltla kot Kovača v predstavi, namenjeni tako najmlajšim kot malce starejšim otrokom, igrajo še Vesna Zornik kot Sapramiška, Violeta Tomič kot Žabica Regica, Tadej Pišek kot Zajec in Ljerka Belak kot Šoja Replja.

S predstavo so gostovali v Novi Gorici, Trbovljah, Sežani, Novem Mestu, Velenju in Idriji ter Šentjanžu v Avstriji, so sporočili iz Mini teatra.

Drobni sivi miški - Sapramiški je Svetlana Makarovič življenje vdihnila že leta 1976. Zgodba o miški, ki se ji po nesreči odlomi zob, je bila v Lutkovnem gledališču Ljubljana v režiji Naceta Simončiča premierno uprizorjena oktobra 1986. Leta 2005 je Sapramiška praznovala svojo polnoletnost ter istega leta doživela 1000. ponovitev. Danes ima predstava za seboj več kot 1200 ponovitev. Leta 1989 je dobila plaketo mesta Ljubljana. Gostovala je v številnih državah, med drugim na Portugalskem, Japonskem, Islandiji, v Belorusiji in Venezueli.