Slovenija 5.10.2011 12:58

Pri Mladinski knjigi štiri knjige pravljic ob obletnici rojstva Brenkove

Ljubljana, 5. oktobra - Založba Mladinska knjiga je ob 100. obletnici rojstva Kristine Brenkove, "mame slovenske slikanice", izdala štiri knjige pravljic. Vse so, kot je na današnji predstavitvi dejal urednik za otroško in mladinsko literaturo pri založbi Andrej Ilc, poklon njenemu vizionarstvu, dobremu okusu, občutku in vztrajnosti.

Ljubljana. Knjiga avtorice Ančke Gošnik godec z naslovom Zlata ptica. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Ančke Gošnik godec z naslovom Zlata ptica.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Najlepše Pravljice. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Najlepše Pravljice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Kristine Brenkove z naslovom Pravljice. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Kristine Brenkove z naslovom Pravljice.
Foto: STA

Zlata ptica - zgodbe in pesmi s podobami Ančke Gošnik Godec je tretja v seriji albumov slovenskih ilustratorjev, s katerimi so pri Mladinski knjigi začeli pred dvema letoma. Izbor je skupaj z Gošnik-Godčevo pripravila Irena Matko Lukan. Kot je dejala, bo v knjigi vsak našel "drage prijatelje in velike umetnine".

V knjigo je zapis o delu Gošnik-Godčeve prispevala umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan. Po njenih besedah Gošnik-Godčeva med vsemi slovenskimi ilustratorji morda najbolj izrazito nadaljuje tradicijo pripovedništva, ki jo je uveljavil z lokalnim izročilom prepleten internacionalni gotski slog na freskah v podeželskih cerkvah, jo s secesijsko fantastiko povzeli vesnanski ilustratorji v knjigah na prelomu 19. in 20. stoletja, vzporedno pa vsa stoletja ohranjali ljudski podobarji v stavbarstvu in umetni obrti. Podobe Gošnik-Godčeve so polne podrobnosti, tako da je vsako mogoče gledati vedno znova in znova. Njen svet je prijazen in ljubezniv, poleg tega v svojih ilustracijah vseskozi ohranja izjemno subtilnost in empatijo do sočloveka in narave.

Pravljice, ki jih je zbrala Kristina Brenkova in ilustrirala Ančka Gošnik Godec, so prvič izšle leta 1966. To je bila po Ilčevih besedah njena prva zbirka ljudskih pravljic. Kot je opozorila Anja Štefan, ki je zapisala tudi uvodno besedo, se naklonjenost ljudski pripovedi ponovno veča. Knjiga je izšla v zbirki Zlata ptica, ji je je Brenkova posvetila veliko pozornosti, in ki so jo po nekajletnem premoru ponovno oživili. Za naprej pa bi bilo, kot je dejala, potrebno na področju ljudskih pravljic iskati nove pripovedi tako v domačem kot v tujem izročilu, na drugi strani pa poskrbeti, da bi bilo dostopno tudi tisto, kar je bilo dobrega narejenega v preteklosti.

Sama se je skoraj desetletje posvetila zbiranju slovenskih ljudskih pravljic, ki so že v začetku leta izšle v knjigi Za devetimi gorami. V njej je zbranih 50 pravljic iz vseh slovenskih pokrajin, krasijo pa jih ilustracije Ančke Gošnik Godec in Zvonka Čoha.

Knjiga Najlepše pravljice prinaša izbor 40 pravljic z upodobitvami 21 ilustratorjev, 19 slovenskih in dveh hrvaških sodelavcev Mladinske knjige. Po Ilčevih besedah je to prava mala antologija slovenske ilustracije. Izbor obsega povečini klasične pravljice, vključene pa so tudi slovenske. Nova je le naslovnica, ki je delo Jelke Reichman.

Ob obletnici rojstva Kristine Brenkove pa v Mladinski knjige že nekaj let pripravljajo tudi praznik Čebelice, v sklopu katerega med drugim pripravijo seznam z izborom 40 kakovostnih slikanic in ilustriranih knjig. Festival spremljajo številne prireditve po Sloveniji. Letos so tako pripravili tudi lutkovno predstavo Moj dežnik je lahko balon, ki jo bo izvajalo gledališče Glej z Ajdo Rooss ali lutkarji gledališča Fru-fru.

Kristina Brenkova je zbirko Čebelica ustanovila leta 1953. Z njo je po besedah vodje otroškega oddelka knjigarne Konzorcij Bedite Mlinar želela, da bi v vsak slovenski dom prišla tista "mala drobna Čebelica". Mlinarjeva je tudi pozvala starše in vzgojiteljice v vrtcih, naj na dan rojstva Brenkove, 22. oktobra, otrokom preberejo vsaj eno pravljico.