Svet 6.10.2011 13:40

Tomas Tranströmer letošnji Nobelov nagrajenec za književnost

Stockholm, 6. oktobra - Nobelov nagrajenec za književnost je švedski pesnik Tomas Tranströmer. Osemdesetletni Tranströmer je nagrado dobil, ker "nam v zgoščenih, razsvetljujočih slikah kaže novo pot k resničnemu," je v utemeljitvi zapisala Švedska akademija, ki je ime dobitnika objavila danes v Stockholmu.

Tranströmer je že osmi švedski dobitnik nagrade v več kot 100-letni zgodovini podeljevanja te najpomembnejše literarne nagrade na svetu. Predstavnik akademije Peter Englund ga je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na današnji razglasitvi označil za "enega največjih pesnikov našega časa".

Opus Tomasa Tranströmerja (1931) šteje 13 izvirnih pesniških zbirk, ki večinoma obsegajo le po par pesmi in v njegovi domovini Švedski dosegajo izjemne naklade.

V slovenščino sta bila prevedena dva izbora njegove poezije. Leta 1998 je pri Študentski založbi izšel prvi pod naslovom Napol dokončana nebesa, ki je bil razprodan. Pesmi je prevedla Maja Caserman. Lani pa je v sklopu Dnevov poezije in vina na Ptuju v zbirki Beletrina Študentske založbe izšla knjiga Skrivnosti na poti, ki je prinesla vse dotlej še neprevedene Tranströmerjeve pesmi, avtobiografske eseje Spomini me gledajo ter njegovo zadnjo integralno zbirko Haikuji. Poezijo je v slovenščino prelila Mita Gustinčič Pahor.

Tranströmer naj bi lani kot častni gost Dnevov poezije in vina tudi obiskal Slovenijo, a je svoj obisk tik pred začetkom festivala odpovedal zaradi bolezni.