Svet 12.11.2011 10:00

V avstrijski prestolnici deluje okoli 40 kulturnih inštitutov in centrov

Dunaj/Ljubljana, 12. novembra - Slovenija se bo s Slovenskih kulturnim in informacijskim centrom (Skico) na Dunaju, ki bo začel delovati konec leta, postavila ob bok številnim centrom iz drugih evropskih držav, ki domujejo v avstrijski prestolnici. Med približno 40 centri na Dunaju sta tudi Slovaški inštitut in Češki center.

Avstrija. Dunaj, turizem. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija.
Dunaj, turizem.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Avstrija. Dunaj. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija.
Dunaj.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Direktorica Slovaškega inštituta Viera Polakovičova je obenem predsedujoča Mreži evropskih kulturnih centrov na Dunaju (Eunic), v katero bo vključena tudi Skica. Polakovičova je za STA izrazila pričakovanje plodnega sodelovanja s Skico.

"Vsak inštitut ima veliko dela. Sama si obetam sodelovanje s Skico na številnih področjih, tudi v okviru Evropske prestolnice kulture, kar bo v prihodnjem letu Maribor s partnerskimi mesti," je dejala. Slovaške Košice bodo skupaj s francoskim Marseilleom Evropska prestolnica kulture leta 2013.

Slovaški inštitut na Dunaju je svoja vrata odprl leta 1994 in je bil prvi, ki ga je Slovaška odprla na Zahodu. Njegove glavne dejavnosti so priprava koncertov, razstav in okroglih miz, poglobljeno sodeluje z dunajskimi inštitucijami.

Posebnost Slovaškega inštituta je po besedah njegove direktorice bližina Bratislave, ki je skupaj z Dunajem razvil posebno filozofijo pobratenih mest. Slovaška ima sicer trenutno po svetu osem tovrstnih inštitutov.

Direktorica Češkega centra Tatjana Langaškova je za STA povedala, da češki center v svojih prostorih sodeluje s predstavništvom češke turistične organizacije, naloga centra pa je ljudem v državi, kjer so, predstaviti Češko, predvsem njeno kulturo, pa tudi turistično ponudbo in češko gospodarstvo.

Češki center v avstrijski prestolnici deluje od leta 1994, pripravljajo pa koncerte, filmske predstave, razstave in okrogle mize. Češka ima takšne centre v 22 državah. Langaškova stavi na predstavitev mladih čeških umetnikov in na nastop tudi v drugih avstrijskih mestih, ne samo na Dunaju.

Pri izbiri prireditev se Langaškovi zdi zelo pomembno, kaj si človek želi in kakšne so
organizacijske in finančne zmožnosti. Za uspeh šteje, da češki umetniki prodrejo v avstrijske ustanove in tako nastopijo pred širokim občinstvom. "Na Dunaju je tako raznolika in velika kulturna ponudba, da se je potrebno resnično domisliti nekaj izrednega, da to naleti na široko pozornost," opozarja.

Odprtju Skice je Langaškova pozdravila, čeprav se ji zdi takšna poteza v sedanjih težkih časih po svoje presenetljiva. Po njenih besedah je pri takšnih centrih odvisno koncepta in od osebnosti, ki tam delajo: "Če je oseba prava, lahko dela čudeže," je prepričana.