Slovenija 8.10.2011 11:37

V Brežicah ob 85-letnici Toporišiča projekcija dokumentarca

Brežice, 8. oktobra - V brežiški knjižnici so ob 85-letnici akademika Jožeta Toporišiča v petek zvečer predpremierno prikazali dokumentarni film Toporišič, ki je nastal v produkciji Televizije Slovenija. Skoraj uro trajajoči film o svoji življenjski poti, v katerem so spregovorili še njegovi sopotniki, si je ogledal tudi Toporišič, častni občan občine Brežice.

Ljubljana, SAZU. Jezikoslovec Jože Toporišič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, SAZU.
Jezikoslovec Jože Toporišič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Režiserju Slavku Hrenu je uspelo dobro predstaviti bogato življenjsko pot slovitega slovenskega jezikoslovca in slovničarja, ki mu minuli časi niso bili najbolj naklonjeni. Ne le, da je med drugo svetovno vojno mladostna leta prebil v nemških taboriščih, tudi v povojnem času se je moral najprej dokazovati na tujem, da je nato dobil svoje mesto doma. Celo desetletje je bil namreč zaposlen v Zagrebu kot lektor slovenskega jezika na tamkajšnji univerzi, hkrati pa se je tam seznanil s strukturalizmom in ga sprejel kot osnovo svojega jezikoslovnega nazora. Strokovno se je oblikoval tudi na mnogih tujih ustanovah in se seznanil z najbolj priznanimi jezikoslovci.

Potem ko se je ustalil v Ljubljani, se je v celoti posvetil slovenskemu jeziku. Svoja spoznanja je strnil v Slovenski slovnici, sodeloval pri sestavljanju novih pravopisnih pravil, prenavljal je šolske učbenike, urejal strokovne revije, pisal jezikovne učbenike in radijske strokovne pogovore, skratka, zavzemal se je za ustrezen položaj slovenskega jezika pri šolskem pouku in zunaj šole. Njegova ostra polemičnost in samovoljnost individualista v šolskih krogih ni vedno naletela na ugodne odzive, a je z raziskavami vztrajal in postal danes najpomembnejši slovenski jezikoslovec. Njegova strokovno-znanstvena bibliografija obsega v domačih in tujih publikacijah kar 1000 enot.

Svojemu rojaku, Toporišič se je rodil 11. oktobra 1926 na bližnjem Mostecu, se je oddolžila tudi domača knjižnica, ki mu v svojih vitrinah namenja posebno mesto. Na projekciji mu je ob prazniku občine za visok življenjski jubilej izrekel čestitke tudi župan Ivan Molan.

Dokumentarni film Toporišič si bo mogoče na 1. programu Televizije Slovenija ogledati v nedeljo zvečer.