Na hitro prelistano 15.10.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. oktobra - Pri Modrijanu so izdali roman nobelovca Josea Saramaga z naslovom Kajn, pri Didakti pa zadnji roman iz trilogije Daniela Pennaca Deklica s knjigami. Založba Brat Frančišek je izdala novo delo psihologa p. Christiana Gostečnika Inovativna relacijska družinska terapija, založba Kmečki glas pa biografijo cesarja Nerona avtorja Massima Finija.

Ljubljana. Knjiga avtorja Christiana Gostečnika z naslovom Inovativna relacijska družinska terapija. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Christiana Gostečnika z naslovom Inovativna relacijska družinska terapija.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Massima Finija z naslovom Neron - Dva tisoč let klevet. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Massima Finija z naslovom Neron - Dva tisoč let klevet.
Foto: STA

Ljubljana. Roman z naslovom Kajn Saramago. Foto: STA

Ljubljana.
Roman z naslovom Kajn Saramago.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Daniela Pennaca z naslovom Deklica s knjigami. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Daniela Pennaca z naslovom Deklica s knjigami.
Foto: STA

KAJN - ROMAN IZPOD PERESA PORTUGALSKEGA NOBELOVCA

V romanu Saramago nekatere najbolj znane prizore iz Svetega pisma obnovi tako, da jih preizprašuje na podlagi odnosa človek - Bog in pokaže, da je zgodovina ljudi "zgodovina njihovih nesoglasij z Bogom, on ne razume nas, mi pa ne razumemo njega". Avtor se med drugim sprašuje, ali satan zmore veliko več, kot si mislimo, ali pa je svet priča strašnemu prizoru tihega sporazuma, če nič drugega, vsaj tihega, med maligno in benigno platjo sveta. Saramago skozi Kajnovo zgodbo kritizira sodobno družbo in človeka v njej. Božjo jezo v Svetem pismu, kot pravi, so si izmislili ljudje ter s tem opravičili žrtvovanja, krutosti, prelivanja krvi, nečloveškosti, obsodbe in trpljenje. Roman je bil ob izidu poleg naklonjenih ocen deležen tudi zelo ostrih kritik predvsem Katoliške cerkve. Lani, že po pisateljevi smrti, pa je bil nominiran za nagrado portugalskega Telecoma za književnost. Portugalski pisatelj Jose Saramago (1922-2010), Nobelov nagrajenec za književnost leta 1998, je svoje pisanje osredotočil na človeka. Svoje največje romane je začel izdajati šele v zrelih letih. Njegov opus obsega okrog 30 literarnih del, ki so prevedena v 25 jezikov. V slovenščini so poleg pričujočega romana Kajn (2009) v prevodu Barbare Juršič izšli še romani Esej o slepoti, Evangelij po Jezusu Kristusu ter Zapis o samostanu. Slednjega je poslovenila Alenka Bole Vrabec. Saramago je prvi v portugalščini pišoči avtor, ki je prejel Nobelovo nagrado.

DEKLICA S KNJIGAMI - TRETJI ROMAN V SERIJI KRIMINALK O MALAUSSENU

Deklica s knjigami je tretji roman iz serije priljubljenih kriminalnih sag o Benjaminu Malaussenu. Naslov tega dela se navezuje na Andersenovo Deklico z vžigalicami. Zgodba se začne, ko lepa in neuničljiva Julie Correncon protestno odkoraka iz Malaussenovega življenja in se začne svet okoli njega podirati. Špranja pod vrati nepopustljive raziskovalne novinarke in Malaussenove usodne ljubezni se kmalu napolni z ljubezenskimi pismi, hkrati pa se nesrečnik spajdaši z ljudmi, ki igrajo zelo nevarno igro; milijone naivnih bralcev zalagajo s knjigami, polnimi velikih čustev, sreče in bogastva. V imenu lagodnejšega življenja svoje družine sprejme njihovo ponudbo in konča s kroglo med očmi, in to ravno, ko se Julie vrne k njemu. Ta se nato hudo maščuje. Tudi tretji del sage je, tako kot že prva dva - Primer grešnega kozla in Morilska vila, prevedla Irena Ostrouška. Francoski pisatelj Daniel Pennac (1944) piše knjige za odrasle in za otroke. Po študiju književnosti je vse do upokojitve poučeval francoščino v Bellevillu, pariški četrti, ki je zaznamovala večino njegovih romanov. V slovenskem prevodu so poleg omenjene trilogije izšla še dela Čudežno potovanje, Gospodje otroci in Šolske bridkosti. Za slednje je leta 2007 prejel Renaudotovo nagrado.

INOVATIVNA RELACIJSKA DRUŽINSKA TERAPIJA - NOVO DELO PSIHOLOGA GOSTEČNIKA

Inovativna relacijska družinska terapija raziskuje notranjepsihični svet z več zornih kotov. Terapevt tako skuša razumeti psihobiološke vsebine, njihov pomen in moč, ki izvira iz preteklih generacij in ki lahko globoko zaznamuje sedanjost posameznika, para ali družine. Christian Gostečnik (1955), avtor psihoterapevtskega pristopa Relacijska družinska terapija, je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, magistriral iz pastoralne psihoterapije na Loyola University v Chicagu, čemur so sledili še doktorati iz klinične psihologije na čikaški Argosy University ter doktorata na ljubljanski univerzi iz teologije in psiholoških ved. Predava na Teološki fakulteti v Ljubljani in Mariboru in je koordinator podiplomskega študija zakonske in družinske terapije. Je ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta, ki izvaja psihoterapevtsko dejavnost. Napisal je številne knjige, med katerimi velja omeniti Me imata kaj rada, Ne grenite svojih otrok ter Srečal sem svojo družino.

BIOGRAFIJA O NERONU Z DRUGAČNIM, POZITIVNEJŠIM POGLEDOM NA RAZVPITEGA CESARJA

Le redko katera zgodovinska osebnost je bila tako na slabem glasu, kot cesar Neron (37-68). Mnogi krščanski pisci so ga proglasili celo za antikrista. Avtor zgodovinske biografije, italijanski pisec Massimo Fini (1943), pa ga bralcu v delu, podnaslovljenem Dva tisoč klevet, predstavi kot izjemnega državnika, ljubitelja umetnosti, znanosti in raziskav. V 14 letih njegove vladavine je Rimsko cesarstvo spoznalo obdobje miru in blaginje, skrbel je za ljudstvo. Vsekakor pa je bil tudi megaloman in duševno labilen človek, ki ga je tlačila avtoritarna, neusmiljena in ambiciozna mati, ki mu je težo cesarstva naložila že pri 17 letih, medtem ko bi se sam raje ukvarjal z umetnostjo. Delo je četrto v nizu biografij znanih osebnosti, ki jih izdajajo pri Kmečki založbi. Doslej so izšli življenjepisi Ludvika XVI, Marije Terezije in bizantinske cesarice Teodore. Biografijo o Neronu je iz italijanščine prevedla Karmen Dedič.