Slovenija 10.10.2011 10:45

V Argentini izšla dela Kocbeka, Mozetiča in Putrle Srdićeve

Buenos Aires/Rosario, 10. oktobra - Argentinska založba Gog y Magog, ki je že pred leti izdala antologijo sodobne slovenske poezije in zatem začela izdajati posamezne pesniške zbirke slovenskih avtorjev, je tokrat izdala dela Edvarda Kocbeka, Braneta Mozetiča in Jane Putrle Srdić. Mozetič in Putrle Srdićeva sta se v sklopu gostovanja po Argentini udeležila predstavitev knjig.

Mozetič in Putrle Srdićeva sta gostovanje začela kot gosta mednarodnega pesniškega festivala v Rosariu, ki vsako leto združi prek 50 pesnikov, večinoma iz Južne Amerike. Sledilo je branje v južnoargentinskem mestu Ushuaiai, pozneje pa sta sodelovala še na branju z argentinskimi pesnicami in pesniki v Buenos Airesu. Tu je založnica Julia Sarachu predstavljala svoj prevod Kocbekovih pesmi. Turneja, je potekala med 22. in 30. septembrom, je sporočil Mozetič.

Leta 2006 je založba Gog y Magog izdala antologijo sodobne slovenske poezije, ki je tedaj pomenila prvo tovrstno srečanje s slovenskimi sodobnimi pesniki v Argentini. Antologijo so zaradi izjemne odmevnosti ponatisnili. Pozneje so pri založbi začeli izdajati pesniške knjige številnih drugih avtorjev: Simona Gregorčiča, Alojza Gradnika, Svetlane Makarovič, Petra Semoliča, Aleša Debeljaka, Alojza Ihana in Primoža Čučnika.