Slovenija 10.10.2011 21:17

O vlogi pisateljev v družbi: Rečeš lahko karkoli, vendar te nihče ne sliši

Ljubljana, 10. oktobra - Cikel pogovorov z naslovom Literarni dialogi: Slovenija - Španija sta nocoj v Klubu Cankarjevega doma (CD) uvedla akademika, španski pisatelj Jose Maria Merino in pisatelj Drago Jančar. "Včasih se je bilo treba boriti za svobodo govora. Danes lahko rečeš karkoli, vendar te nihče ne sliši," je spremenjeno vlogo pisateljev v družbi povzel Jančar.

Po Merinovih besedah je pisateljeva vloga predvsem urejanje kaotične realnosti, literatura pa sredstvo za spoznavanje človeka v njegovi individualnosti. Pisatelj je v 19. stoletju imel pomembno vlogo v družbi, o čemer med drugim pričata Lev Nikolajevič Tolstoj in Emile Zola.

Literatura je imela politično vlogo, ki se je danes razpršila. Vendar tudi v 20. stoletju obstajajo pisatelji kot "mnenjski voditelji", primer predstavlja Jean Paul Sartre, v sodobnosti pa Jose Saramago. Pisateljeva vloga se skozi zgodovino po Merinovih pravzaprav ni spremenila: ta je še vedno razkrivanje kaotične realnosti.

Znameniti zolajevski "J'accuse" (Obtožujem) so danes od literatov prevzeli filozofi, je povedal Jančar. Pisatelji so včasih predstavljali tvorce celotnega sveta, kot v Rusiji Tolstoj in Anton Pavlovič Čehov. Podobno je bilo v Sloveniji v 80. letih minulega stoletja, kjer je tudi Društvo slovenskih pisateljev (DSP) prevzemalo politično vlogo osamosvajanja države.

Jančar se je spomnil na pismo, ki ga je takrat prejel DSP. Pismo s približno 30 podpisniki je predlagalo, da naj pisatelji prevzamejo upravljanje bank, saj so edini, ki jim ljudje še zaupajo. "Včasih se je bilo treba boriti za svobodo govora. Danes lahko rečeš karkoli, vendar te nihče ne sliši," je spremenjeno vlogo pisateljev v družbi povzel Jančar. Vloga literature je po Jančarjevih besedah bolj kot ponujanje odgovorov postavljanje vprašanj in razumevanje človeka.

"Ko sem bil mlad v obdobju frankizma, sem bil prepričan, da je edina prava literatura socialno in politično angažirana literatura. Kasneje sem ugotovil, da je taka literatura lahko slaba. Literatura mora biti angažirana za človeka, njegovo bistvo in občutja," je povedal Merino.

Jose Maria Merino (1941) živi in ustvarja v Madridu. Je član Kraljeve španske akademije in dobitnik nagrade Castilla y Leon za književnost. Velja za enega pomembnejših španskih sodobnih pisateljev.

V torek se bo Merino v Kosovelovi dvorani CD srečal še z dijaki, saj je njegova knjiga pod naslovom Nisem knjiga v letošnjem šolskem letu predpisano maturitetno gradivo pri španščini, pred kratkim pa je v prevodu Ferdinanda Miklavca izšel tudi pri založbi Modrijan.

Prvi večer letošnjega cikla literarnih pogovorov so organizirali Veleposlaništvo Španije v Sloveniji, CD, DSP in Univerza v Ljubljani.