Slovenija 11.10.2011 13:32

V SNG Nova Gorica trilogija Nede Rusjan Bric

Nova Gorica, 11. oktobra - Igralka, režiserka in scenaristka Neda R. Bric se v treh predstavah ukvarja s preteklostjo domačih krajev. Ob obletnici rojstva pesnika Simona Gregorčiča si jih bo mogoče ogledati v SNG Nova Gorica. Drevi ob 20. uri bo na sporedu Eda - zgodba bratov Rusjan, v četrtek Trieste - Alessandria EMBARKED, v soboto pa Kdor sam do večera potuje skoz svet.

Nova Gorica. Režiserka Neda R. Bric. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiserka Neda R. Bric.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Primorska trilogija Rusjan Briceve se ukvarja z zgodbami iz preteklosti primorskih krajev, od koder avtorica prihaja. Vsa tri dela je novogoriško občinstvo sicer že lahko videlo, predstava Kdor sam do večera potuje skozi svet (Simon Gregorčič) pa je bila v SNG Nova Gorica premierno izvedena pred mesecem dni.

Zgodbo bratov Rusjan sestavljajo ključni trenutki iz življenja slovenskih pionirjev letalstva iz Gorice. Prepleta se s filmskimi odlomki iz življenja dveh sodobnih, izmišljenih umetnic, ki se prebijata skozi ustvarjalno krizo. Predstava, ki je koprodukcija SNG Nova Gorica in Mladinskega gledališča Ljubljana je premiero doživela maja 2009, ob 100-letnici prvega poleta Edvarda Rusjana.

Trieste - Alessandria EMBARKED (Štorija od lešandrink) je zgodba o srečanju treh sodobnih žensk različnih generacij, ki potujejo na ladji iz Trsta v Aleksandrijo. Vsaka med njimi na svoj način uteleša princip aleksandrink, žensk z Goriške, ki so konec 19. in v začetku 20. stoletja z veliko žalostjo in neizmernim pogumom odhajale v Aleksandrijo kot dojilje, guvernante, sobarice, kuharice in druge ter s tako prisluženim denarjem omogočile preživetje svojim družinam. Predstava je nastala v produkciji zavoda Maska Ljubljana.

Zadnja predstava iz trilogije pa je zgodba o življenju pesnika Simona Gregorčiča in jo bo mogoče videti prav da dan Gregorčičevega rojstva. Neda R. Bric je na podlagi zgodovinskih dejstev - pesnikovega opusa, korespondence in biografskega gradiva - ustvarila avtorski projekt v žanru dokumentarne fikcije. V njem je bolj kot mitološki profil pesnika izpostavila Gregorčiča za današnjo rabo, z vsemi vprašanji in razmisleki, ki danes vznemirjajo. V poetični drami je namreč prepletla biografsko dramo s pogovorom, ki v nam bližnjem času poteka med sestro in njenim bratom duhovnikom.