Slovenija 12.10.2011 4:00

V Kopru se bo začel 2. festival evropskega in mediteranskega filma

Koper, 12. oktobra - V koprskem Koloseju se bo danes začel 2. festival evropskega in mediteranskega filma. V tekmovalnem programu bo devet filmov po izboru programske direktorice Jelke Stergel, v fokusu pa bo Turčija. Festival, ki bo trajal do 16. oktobra, bo uvedla hrvaška komedija 72 dni režiserja Danila Šerbedžije z Radetom Šerbedžijo v glavni vlogi.

Festival bo po napovedih organizatorjev obiskal igralec Maxwell Hoffman, sin slovitega Dustina Hoffmana. V spomin na direktorja fotografije Vilka Filača pa bodo na njem predvajali kratki film (A)Torzija. Film, ki je bil nominiran za oskarja, je režiral tedaj mladi srbski režiser Stefan Arsenijević.

V tekmovalnem delu bodo na ogled novi evropski in mediteranski filmi, ki v Sloveniji še niso bili prikazani. Izbor je žanrsko in tematsko pester, filmi pa z izrazitim avtorskim pridihom pripovedujejo socialno aktualne filmske zgodbe.

Iz turške kinematografije, ki bo v fokusu tokratne festivalske izdaje, bo na ogled šest filmov. Stergelova se je zanje odločila, ker je po njenem mnenju čas za malo širši vpogled v zanimivejši in manj znani del turške kinematografije, ki je izrecno avtorsko zaznamovana. Kot je namreč dejala na predstavitvi festivala, se turška kinematografija zadnjih deset let pospešeno razvija, narašča število filmov in veča obseg koprodukcij, predvsem v smeri avtorskega, socialnega in politično angažiranega filma.

Ob zaključku bodo podelili nagrade zlati rog za najboljši film in najboljšo kinematografijo, nagrado občinstva in nagrado fedeora filmskih kritikov.