EPK 2012 14.10.2011 5:00

Pandurjeva Vojna in mir danes premierno v Zagrebu

Zagreb, 14. oktobra - Novo sezono zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča bo nocoj uvedla premiera predstave Vojna in mir v režiji Tomaža Pandurja. V predstavi po delu Leva Nikolajeviča Tolstoja bo nastopil celotni igralski ansambel gledališča, eno glavnih vlog, grofico Rostovo, pa bo odigrala Milena Zupančič.

Maribor. Režiser Tomaž Pandur. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Režiser Tomaž Pandur.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Predstava Vojna in mir je plod sodelovanja med Hrvaškim narodnim gledališčem, Pandur.Theaters in Mariborom kot Evropsko prestolnico kulture (EPK). Pandurjeva Vojna in mir bo tudi eden od programskih vrhuncev EPK 2012.

Bralci oziroma gledalci se tudi danes lahko identificirajo z velikim Tolstojevim besedilom, ki je večplastno. Predstava ne tematizira le vojne in miru, temveč govori tudi o stanju duha, je junija na predstavitvi koprodukcije dejal Pandur.

Tolstojev roman opisuje življenje različnih družin v vojni in miru v Rusiji za časa Napoleona. Tolstoj se je potopil v njihova upanja, ljubezni, vero, smrt, bolečino in hrepenenje.

V nasprotju z dogodki v krvavih vojnah, Tolstoj spremlja življenje družin v Moskvi in Sankt Petersburgu, so zapisali na spletni strani Hrvaškega narodnega gledališča.

Poleg Zupančičeve bodo v predstavi nastopili še Pero Kvrgić, Alma Prica, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić in drugi. Pandur jih je opisal kot "all star ekipo".

Ob Pandurju so tudi tokrat njegovi dolgoletni sodelavci. Za scenografijo sta poskrbela Sven Jonke in Nikola Radeljković iz zagrebškega oblikovalskega studia Numen, avtorja glasbe sta Boris Benko in Primož Hladnik iz tandema Silence. Dramatizacijo Tolstojevega romana podpisuje Darko Lukić, dramaturgijo pa Livija Pandur.