Slovenija 12.10.2011 6:00

S slovenskim večerom začetek 16. pesniškega festivala Cuisle

Limerick, 12. oktobra - V irskem Limericku se bo z večerom sodobne slovenske poezije začel 16. mednarodni pesniški festival Cuisle. Na večeru bo svoje pesmi prebiralo šest slovenskih avtorjev, ki se trenutno mudijo na turneji po Veliki Britaniji in na Irskem, in mladi pesnik Dejan Koban.

Koban je na spletni strani festivala Cuisle predstavljen kot gost. Mladi pesnik je svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Metulji pod tlakom objavil leta 2008, sicer pa je aktiven pri organiziranju pesniških branj mladih avtorjev ter eden od glavnih motorjev festivala Mlade rime. Lani je ustanovil tudi skupino Ne vem, ki eksperimentira v spajanju poezije, jezika, hrupa in glasbe.

Na večeru slovenske poezije bodo svojo poezijo poleg Kobana brali še Iztok Osojnik, Taja Kramberger, Jani Kovačič, Tina Kozin, Tone Škrjanec in Tatjana Jamnik. Angleške prevode pesmi slovenskih avtorjev bo brala prevajalka Špela Drnovšek Zorko. Med tujimi gosti festivala sta tudi britanska pesnica Carol Ann Duffy in izjemno priljubljen irski pesnik Paul Durcan.

Osojnik je sicer skupaj z zgoraj omenjenimi petimi slovenskimi pesniki in pesnicami ter prevajalko že od 7. oktobra na turneji po Veliki Britaniji in na Irskem. Slovenski pesniki na turneji predstavljajo antologijo slovenske poezije v angleškem prevodu z naslovom "Here" in knjigo Osojnikovih izbranih pesmi "Elsewhere", ki sta izšli pri založbi Pighog.

V sklopu 16. festivala Cuisle bodo organizirana dopoldanska in večerna branja poezije, pogovori in predstavitve knjig, piše na spletni strani festivala. V soboto, 15. oktobra, bodo dopoldne razglasili dobitnika nagrade "Young Poet of the Year" (mladi pesnik leta), festival pa bo sklenil pesniški slam, na katerem bodo lahko nastopili vsi gostje festivala.